Tanácsok fokozottan problémás bőrre
2013. szeptember 28. írta: ye.smile.love

Tanácsok fokozottan problémás bőrre


A tinédzserkor elhozza magával a pattanások hadát, van, akinél sokkal esélyesebb a problémás bőr, van, aki kisebb bőrproblémákkal, esetleg nélkülük is megússza. Előfordul, hogy felnőttkorban is megmaradnak, ami szerintem valamilyen szinten hajlam is, de legalább enyhíthetünk rajta valamelyest. Leggyakoribb az acne, vagy a seborrheás ekcéma.

girl-skin-Favim.com-941998.png

Nagyon fontos tudni, hogy az acne kialakulásáért első sorban belső gyulladás a felelős, esetleg máj diszfunkció, bélrendszeri- vagy epegondok, epeproblémák, vagy az enzimhiány, esetenként keringési zavar. hormonális egyensúly felborulása.
A seborrheára jellemző a fénylő zsíros arcbőr, a hajas fejbőrön, szemöldököknél, orrszárnyi redőben, mellkason kialakuló sebes hámlás. 

Én tizenévesen rettentően sokat küszködtem az acne-val, ami lelkileg is meglehetősen megviselt, néha még a mai napig is ki vagyok borulva, hogy hogy néz ki az arcom, de azt hiszem, sosem leszek bababőrű. Most sincsen szép bőröm és reményt sem látok arra, hogy valaha is az életben ne szenvedjek emiatt, de azért megteszek minden tőlem telhetőt. 

Személy szerint én mindenen keresztülmentem, amit el tudtok képzelni, a pattanás-és bármit ajánlottak, kipróbáltam, természetesen nulla százalék sikerrel.
Mára ez annyira redukálódott, hogy ritkábban vannak nagyobb pattanások, ezek inkább kisebbek előfordulnak, de nagyon hamar zsírosodik és hatalmasak a pórusaim, hideg időben gyakran sebesedik. Az akne miatt heg is van az arcomon, nem éppen szép, persze, van, akinek fel sem tűnik, de én tudom, hogy az annak a következménye, hogy régen nagyon csúnyán gyulladt, göbös volt az arcom. Csak régen nem volt rálátásom a háttérinformációkra.

A bőrgyógyász régebben felírt egy nevű nagyon erős, magas hormontartalmú gyógyszert, csak már akkor is nagyon drága volt, nem tudtam kiváltani és mire újra mentem évekkel később, már betiltották a gyógyszert. A különböző fórumok tele vannak ennek a gyógyszernek a rossz hírével, állítólag utána rengeteg egészségügyi problémája lesz annak, aki beszedte. Pedig az egy-két ismerősömnek nagyon használt, csak minden hónapban májfunkció-vizsgálatra kellett menniük, szóval elég kemény gyógyszer lehetett. Bár nagyon vágyom a szép bőrre, de azt hiszem, kihagyom.

girl-hands-nail-polish-nails-neck-pale-Favim.com-93324.jpg

Még mindig problémás a bőröm, de lekopogom, nem annyira gáz, mint régen. Elsősorban az arcomon, de a vállamon, hátamon, és a mellek között szoktam kipattogni. Sminkelésnél is elég gyakorta a negatív tapasztalat, nagyon nehéz alapozót találni, az olcsóbban semennyire sem jók, felvitel után után a bőröm szinte egyből fénylik, csillog, és egyszerűen beszívja pár óra múlva. A púder pedig annyira szárítja, hogy hámlik tőle. Viszont muszáj lefednem vele, mert annyira pirosas, hogy tényleg csúnya néha. Szerencsére a mai alapozók vitaminosak és még jót is teszek vele, ráadásul a szmog ellen is valamelyest védenek. Persze jobban örülnék, ha nem kellene használni.

Kipróbáltam már mindenféle otthoni praktikát, és tonikot, vagy kenőcsöt, egyik sem bizonyult hatásosnak. Bizton mondhatom, hogy a nagyon problémás bőrre a házi tippek 98 százaléka nem hatásos, legfeljebb egy-két napra jobbnak tűnik, de rájössz, hogy igazából semmi változás. Például:

  • Paradicsom. (Semmit sem csinált. Ha megeszed, többet érsz vele.)

  • Élesztő. (Csak jobban begyulladt tőle, égett, feszült.)

  • Méz. (Nagyon jó illatú lett az arcom, és selymes, viszont szárította és feszült.)

  • Mindenféle tonik és krém. (Mindegyiktől száraz volt, égette, sebesedett, semmi eredmény, kipróbáltam a Nebulótól kezdve az Avonon keresztül a Vichy-ig, meg a Neutrogena-ig, szinte az összes pattanás elleni terméket, teljesen feleslegesen. A mindenféle vegyszer miatt még rosszabb és gyulladtabb lett. A Nebuló tonik egy darabig jó, aztán valamiért nem. Ritkán használom, de még az összes közül ez volt a legjobb.)
  • Tiszta alkohol (nagyon szárít, sebesedik tőle. Néha férfi arcszesszel kenem át, jót tesz neki úgy érzem, de hosszú távon nem okés.)

  • Fogkrém. (Mert szárít? Oké, de nem véletlenül van a fogakra, másrészt nekünk nem szárítani kell. A pattanás a bőr belsejéből jön, nem a felületén van, legfeljebb jól elfertőződik.)

  • Joghurt. (Azt írta az egyik netes női magazin, hogy gyulladáscsökkentő. A tejtermékek pont nem gyulladáscsökkentőek. Azt, hogy a tejtermékek miért nem ajánlottak bevitelre, az ITT elolvashatod, de véleményem szerint az arcon is baktériumokat tenyészthetünk vele.)


A rengeteg női oldalon vagy női újságban felvezetett házi praktikák tömkelege egy nagy rakás hazugság, mert aki ettől szenved, tudja, hogy egyik sem működik! Ne csináld! 
Miért nem működnek?
Mert ez NEM szépségápolási felületi probléma. Vagyis legelőször belsőleg kell rendet tenni!
Az egészségünkben, az életmódunkban. Felületileg javíthatunk rajta, DE az első a méregtelenítés, vagy a hormonproblémák orvoslása. Amennyiben az orvosok megállapítják, hogy nem hormonális, hanem bélrendszeri, vagy máj-, epebetegség áll a háttérben, elkezdhetünk tenni valamit a saját érdekünkben. A hormonproblémákra hiszem, hogy a mozgás, az edzés és az egészséges életmód határozottan jó. Ugyanis a hormonzavar lehet lelki problémától, a mozgás pedig ezt javítja, az étkezés meg szintén sokat számít, de erről még most írok.

Favim.com-36076.jpg

Amennyiben a másik a fő kiváltó ok, azaz a hasi belső szerveinknél van a bibi, leírok pár fontos lépést ahhoz, hogyan javíts a nagyon problémás bőröd állapotán.

  • Az első és az egyik legfontosabb: a helyes étkezés.
    Nem véletlenül van kitalálva. Manapság nagyon sok étel olyan adalékanyagot tartalmaz, ami felgyülemlik a szervezetünkben, nem bír leméregteleníteni a májunk és attól lesz tele a fejünk gennyes csomókkal. Mert ami máshol nem tud kijönni, az kijön a bőrünkön.
    A helyes táplálkozás alapszabályairól leginkább testépítő oldalakon tájékozódhatsz (például ITT), ugyanis náluk jobban senki sem tudja, mit hogyan kell enni. Ne ijedj meg, nem a tömegnövelésről vagy a különböző káros szerekről van szó, ne erre asszociálj, amikor a testépítés szót meghallod, hanem az egészséges életmódhoz való korrekt információknak a tájékoztatásáról. 
    A tejtermékek lecsökkentésével és a cukor, fehér liszt, vagy tészták, valamint műkaják (zacsis leves, rágcsálnivalók, stb.) elhagyásával érezhető és látható a változás. Sok zöldség, gyümölcs bevitel a fontos. 

    apple-fruits-healthy-kiwi-Favim.com-947122.jpg

  • A következő: a megfelelő méregtelenítés.
    A királyok királya nálam a csalántea. Tökéletesen méregtelenít, kitisztít belülről és ténylegesen lehúzza az arcon lévő gyulladásokat. Titka abban van, hogy a vért tisztítja, ezáltal a májunk nem fog meggebedni, hogy a sok "szemetet" feldolgozza. Enyhítheti az allergiás tüneteket, így az ekcémát, szénanáthát, asztmát és a csalánkiütést. Természetes vízhajtóként a legerősebb méregtelenítő. 
    Természetesen sokfajta gyógytea létezik, például erős gyulladásgátló a kamillatea, az is jó kiegészítésként, de létezik gyomortea, vagy méregtelenítő teakeverék is, gyógynövény- és bioboltokban, herbáriákban rengeteg a választék.
    Sok helyen olvasni ezt is, ez viszont valóban működik. Általában a napi két bögre csalántea megivását javasolják, egy-két hétig, én is körülbelül ebben a formában szoktam inni, napi kettőt, de van hogy többet is. Túlzásba persze ennél sem szabad esni. Aki az ízét nem szereti, ízesítse, csak ne cukorral, hanem valami más természetes alapú édesítővel. Ami fontos, ne ijedjetek meg, ha az első pár napban körülbelül háromszor olyan csúnya és pattanásos lesz a bőrötök, ez normális, és ne hagyjátok abba, mert utána fog tisztulni. (Van, aki bizonyos betegségek miatt nem ihat ilyen teát, de az általában tudja.)

    csalantea(2).jpg

  •  Felületileg mivel már mindenfélét kipróbáltam, néha kamillateás vattapamaccsal átmosni nem árt lefekvés előtt. Viszont ami meglepően jót tett, az egy szappan, méghozzá a szantálfa-szappan. Amikor éppen nem sebes az arcom, akkor este ezzel mosom meg, majd bekenem jól krémmel és éjszaka kifejti a hatását. Vannak olyan napok, amikor nem szükséges az alapozó és ez nagyon nagy szó! Nekem a sebesedés miatt bonyolultabb a dolog, de sosem tapasztaltam semminél hasonlót. Manapság egyre elterjedtebbek a szappanok, a kézzel készítettek is, bőven lehet válogatni. Kipróbáltam már a kecsketejes és a vaníliás szappant is, de azoknál nem éreztem jótékony hatást, de kinek mi, ki kell próbálgatni. A szantálfa szappanban vannak apró szantálfamorzsalékok, olyanok, mint a bőrradír, olyan picik és körülbelül az a hatásuk is. Mivel csak szappan és szárít, a krém használata utána javasolt. 

  • Valamint gyulladásra ajánlanám még a shea vajat. Erről már korábban írtam, ITT. Gyulladásgátló, hidratáló hatással bír, mivel zsíros érzetet ad, éjszakára jobb felvinni. Erőteljesen dörzsölni, vagy erősen törölni sem szabad, az érzékeny bőr hámrétegét nagyon megviseli minden ilyen, kivörösödik és jobban sebesedik tőle.

  • Minél kevesebb gyógyszert szedj. A gyógyszerek tucatjának van olyan mellékhatása, ami lehet, nem is tudatosul benned, hogy attól van, keress természetes gyógymódokat, a legutolsó legyen a gyógyszer. Viszont bármilyen gyógyszer szedésével tisztában kell lenned, hogy hosszútávon növeled a további egészségügyi problémák kialakulását.

 girl-hair-naked-neck-photography-Favim.com-400014.jpg

 

Tehát a három alappillér az akne állapotának javításához:

  • egészséges táplálkozás,

  • megfelelő méregtelenítés teával,

  • és a minél természetesebb termékek használata. 


Remélem, hasznos volt a bejegyzés, bármilyen tapasztalatot, vagy meglátást várok üzenetben, vagy kommentben.

 

Ye.Smile.Love a Facebookon: ITT.

süti beállítások módosítása