Mi az az őszinteség? Mennyire bízhatunk meg másokban?
2014. március 22. írta: ye.smile.love

Mi az az őszinteség? Mennyire bízhatunk meg másokban?

 

Olyan gyakran halljuk, hogy "Én őszinte típus vagyok! Kimondom, amit gondolok!". Közben meg ez koránt sincs így. Mennyire vagyunk őszinték és mit jelent valójában az őszinteség? Manapság a kedves arcok mögött rejtőzik néha a nem túl míves igazság.

eliza-dushku-HD-Wallpapers.jpgFotón: Eliza Dushku

Egy kedves arc, vagy kedves mosoly, segítőkészség, bájos viselkedés néha nagyon megtévesztő lehet ahhoz, hogy kételyek nélkül a bizalmunkba fogadjuk a másikat. Aztán magunk is meglepődünk azon, hogy a külső, vagy a tettek néha mennyire nincsenek összhangban azzal a képpel, amit elhitettek velünk. De mégis hogyan lehet kiszűrni, ha valaki -annak ellenére, hogy azt állítja- nem őszinte hozzánk?

Talán pont ez a megtévesztő az ilyen embereknél, ugyanis aki valóban őszinte, annak nincsen szüksége arra, hogy mondogassa, vagy hangoztassa.

Szerintem az őszinteség nem azt jelenti, hogy ha például a saját meglátásom szerint valaki rosszul van felöltözve, akkor az arcába mondom, hogy hogy néz ki, vagy az, hogy nagy a szám, és tényleg ordenáré stílusban mindent kimondok (mindenkinek) és hőbörgök mindenre, ami nem tetszik.

Az őszinteség számomra azt jelenti, hogy önazonos vagy. Hogy az, amit mondasz, amit gondolsz és amit teszel mind szinkronban van egymással. Nem azt, hogy elmondom, hogy én egy hú, de nagyon őszinte lélek vagyok, aztán utána a tetteimben meg egyáltalán nem mutatkozik ez meg.
A szókimondás számomra nem feltétlenül egyenlő az őszinteséggel. 
Amikor azt mondjuk, "Ami a szívemen, az a számon", akkor sokan azt gondolják, ez azt jelenti, hogy korlát nélkül juttatjuk a világ elé a véleményünket, legyen az negatív, vagy pozitív. De van különbség a tapintatlanság és az őszinteség között.


beautiful-beauty-black-freckles-Favim.com-1090742.jpg

"Az őszinteség nem jelenti azt, hogy kegyetlennek kell lenned másokkal. Nem kell mindent elmondanod nekik, ami nem tetszik bennük, hangoztatva, hogy ezt "az ő érdekükben" teszed! Néha jobb, ha nem tudjuk, hogy lelkük mélyén mások mit tartanak rólunk. Mások önbecsülésének tisztelete megkívánja, hogy néha inkább ke­vesebb, mint több igazságot mondj nekik."
(Napoleon Hill)

A wikipédia szerint "Az őszinteség az igazsággal mint értékkel összefüggő, azzal összhangban álló, cselekvésben és kommunikációban kifejezésre kerülő emberi tulajdonság." 

Tehát azt jelenti, hogy amit gondolok, aképpen cselekszem. Ha nekem az őszinte élet egy elv, akkor aszerint kell élni. Az ember akkor lehet önazonos, ha elsősorban önmagához őszinte, s azután másokhoz. Azok az emberek, akik nem a valóságot vázolják le nekünk, vajon ennyire nem ismerik a saját lelküket?

"Az őszinteség nem azt jelenti, hogy meg kell bántani másokat, hanem csak azt, hogy kezdettől fogva legyen bátorságunk vállalni önmagunkat."
(Frank Arjava Petters)

Egy kapcsolatban nem szabad elmenni bizonyos problémák, konfliktusok mellett. Ha nem mondjuk ki, nem kérdezzük meg, nem rendezzük ezeket a szálakat, akkor az a kapcsolat hazugságon alapul. Emellett addig, amíg önmagunkhoz nem vagyunk őszinték, másokhoz sem lehetünk azok.

Ezért tanácsos nem az alapján megítélni másokat, hogy ők hogyan mutatják be magukat, vagy mások mit mondanak róluk, hanem az alapján, bizonyos helyzetekben hogyan cselekednek akár másokkal, akár velünk és legfőképpen, hogy hogyan viselkednek, azaz a tetteik alapján.
Az őszinteség mellékveséje a korrektség. Aki őszinte, az bármilyen vitában korrekt. Ha nincs igaza, belátja, ha igaza van, harcol érte. Az őszinte ember nem sunnyog, hanem ha neki van problémája elmondja, ha úgy érzi, hogy vele van valakinek problémája, akkor rákérdez. Mert az őszinte kapcsolatokban nem lehetnek görcsök, álarcok és rejtett rosszindulat.

Sajnos ez a világ, amelyben élünk, nagyrészt nem az őszinteségre alapul, de mi magunk egyemberként, hozzátehetünk ahhoz, hogy megmaradjon ez a jó tulajdonság is az emberiségben. Ha törekszünk rá, ha úgy élünk, hogy fontos legyen az egyenesség, az őszinteség és a korrektség, még akkor is, ha ezt másoktól nem mindig kapjuk meg.

 

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!
Keresd a Ye.Smile.Love-ot a Facebook-on is!

süti beállítások módosítása