Tíz dolog, amit harminc felett már biztosan megtanulunk
2016. január 25. írta: ye.smile.love

Tíz dolog, amit harminc felett már biztosan megtanulunk


Az ember fiatalkori éveiben hajlamos hamarkodottan ítélni, dönteni, szenvedni és azt gondolja, hogy a tapasztalatai túlmutatnak a korán. De ahogyan az évek múlnak, rájövünk, hogy minden, amit átéltünk, mindaddig semmiség, amíg nem tanulunk belőle. Vannak olyan események, amelyeket egy idő után már nem tolerálunk, mert tiszteljük saját magunkat annyira, hogy ne engedjük be azokat az embereket, élethelyzeteket az életünkbe, amelyek nem építő jellegűek, hanem bántóak, vagy fájdalmasak.

kate-winslet-by-tom-munro-for-tatler-philippines-october-2012-8-1024x680.jpg

Nézzük azt a tíz dolgot, amit harminc felett már biztosan máshogyan kezelünk, mint eddig:

1. TOVÁBBLÉPÜNK AZ ELMÚLT SZERELMEKEN
Megannyi szerelem és nem megfelelő ember éppen elég ahhoz, hogy átlássuk: nem érdemes bizonyos emberekre egy percet sem áldozni az életünkből. Azért élsz, hogy más miatt bánkódj? Nem. Eljön az az idő, amikor azt mondod magadnak, hogy állj! Vége. Szeretem magamat annyira, hogy ne bántsam a szomorú gondolatokkal. Inkább keresem a lelki harmóniámat és minden erőmmel azon dolgozom, hogy az életem jó legyen.

2. CSAK MINŐSÉGI KAPCSOLATOKAT TARTUNK MEG 
Néha csak akkor derül ki, hogy az ember valójában kire is számíthat, amikor baj van. Ilyenkor elég erős a szelektáció, és sok esetben kevesen maradnak a barátok között. Bizonyos kor felett az embernek már nincsen türelme azokhoz, akik nem elég nyitottak, nem elég elfogadóak, nem osztoznak azon az életszemléleten, amit képvisel. Lehet a fészbúkon ezer ismerős, de minek, ha a felét nem is ismered, a másik részét nem is kedveled, a harmadik része meg sosem ér rá, amikor szükség lenne rá. Inkább kevesebb személyt nevezz barátnak, de azok minőségi barátok legyenek.

3. NEM A MENNYISÉG, HANEM A MINŐSÉG SZÁMÍT
Ez igaz az alkoholra, az ételre, de még a sportra is. Harminc felett a szervezet nemcsak nehezebben bont le, de erősebben is tárol. Kevesebb, de jó minőségű egészséges étel, jobb közérzet. Az alkohol jó, ha mértékkel iszod. Az ízeket így is lehet élvezni, és ne azért igyál, hogy felejts, ezt harminc felett a többség már tudja, hogy nem működik. Ellenben olykor engedélyezz magadnak egy pohár vörösbort, vagy egy sört ebéd után. Jól fog esni, és még ilyen mértékben jót is tesz. A sportot pedig nem kell túlzásba vinni, hogyha mellette nem élsz egészségesen. Éppen elegendő sport, éppen megfelelő étrenddel. 

409580_4141603214263_590525176_n.jpg

4. AZ ÉLET: FELADATPÁLYA, NEM AKNAMEZŐ
Idővel azért rájössz, hogy a sors nem téged szívat, csupán pontosan annyiszor hoz az utadba egy problémát, amíg nem tanulsz belőle. Megtanulsz továbblépni az örökös önsajnálaton, és nem abba fekteted az energiáidat, hogy a sebeidet nyalogasd, és mindenki mással sajnáltatod magadat, hanem hogy megoldást találj a problémára. Ha külsőleg pedig úgy látszik, nincsen megoldás, akkor azt bizony belül kell keresni. Aztán utólag rájössz, hogy mennyire rosszul gondoltál régen mindent, és nem csodálod, hogy mindig mélyponton voltál. Sok esetben saját magunkat visszük bele a szenvedésekbe (és ezt nehéz magunknak bevallani, talán a legnehezebb), de nem titok: ha tudatosak vagyunk, akkor ez igenis működőképes.

5. HA NEM TISZTELJÜK MAGUNKAT, NEM KAPUNK TISZTELETET
Amíg önmagadat ostorozod, addig ne várd, hogy mások többre tartsanak. Amíg negatív gondolatoknak adsz energiát, azok vesznek körül és minden nehezebb, rosszabb, és utálatosabb lesz. A kérdés, hogy tiszteled-e saját magadat annyira, hogy őszinte legyél magaddal? Hogy meghúzd a határokat, hogy beismerd, hogy elismerd, hogy belásd ha hibáztál, vagy hogy rosszul gondolkodtál. Kinek akarsz hazudni? Tiszteld magadat annyira, hogy legelőször saját magaddal vagy őszinte. Minden belőled indul, amit sugárzol, azt is vonzod be. Ha tiszteled magadat és rendben vagy magaddal, akkor a külvilág egy önmagával harmóniában lévő embert fog látni. De ha gyűlölöd magadat és semmire sem tartod az életedet, akkor egy szánalmas vesztest. Melyik akarsz lenni?

419211_416641358397651_95377142_n.jpg
6. HA ROSSZ AZ ÉLETÜNK, ROSSZ DÖNTÉSEINK VANNAK
Nincs mese. Be kell látni, hogy az esetek többségében az életünk úgy alakul, ahogyan alakítjuk. Olyan, mint a döntéseink. Dönthetsz, hogy fekve maradsz, vagy továbbmész, hogy bűnt követsz el, vagy becsületes maradsz. Hogy elfogadsz, vagy gyűlölködsz. Hogy szeretettel fordulsz mások felé, vagy írigységgel. Hogy jót adsz magadból, vagy rosszat. Ha az életed nem jó, ha úgy érzed, hogy nem vagy sem boldog, sem sikeres, akkor először a döntéseidben keresd a hibát. Hol döntöttél úgy, hogy változtatsz a gondolkodásodon? Hol döntöttél úgy, hogy igenis boldog leszel? Hol döntöttél úgy, hogy ezekért teszel is? Ha a körülményeiden nem tudsz változtatni, akkor a szemléleteden kell változtass. Ez egy döntés. A jó élet pedig helyes döntések sokasága.

7. NEM BOCSÁTKOZOL ÉRTELMETLEN VITÁKBA
Régebben még megpróbáltál másokat meggyőzni arról, hogy helytelenül gondolkodnak és az semmire sem vezet, de mára már rájöttél, hogy vak embernek hiába mondod, hogy kék az ég. Csak felesleges energiaveszteség, ráadásul rossz perceket okoz neked is, felemészt és előbb-utóbb levezeted valakin ezeket a negatív energiákat, olyanon, aki valószínűleg nem is érdemelné meg. Főleg a rosszindulatú, ostoba vitákba nem szabad belefolyni, mert amennyiben a másik fél gyűlöletből veszekszik, sosem fogja belátni, hogy a hiba az ő gépezetében van. Lépj tovább. foglalkozz értelmesebb dolgokkal, mint ezekkel az emberekkel.

8. MEG TUDJUK ÍTÉLNI, KI AZ, AKI MEGÉRDEMLI AZ IDŐNKET
Harminc felett jó eséllyel be is tartod a fogadalmadat, hogy: nem akarod mindenkinek a lelkét megmenteni, nem áldozol időt olyan emberekre, akik bár szörnyen magányosak, mégsem értékelik a segítő jobbodat, inkább még lehordanak és levezetik rajtad életük sikertelenségeit. Ez egy olyan jelenség, amire egyszerűen az a magyarázat, hogy a másik fél nem képes reálisan átlátni a helyzetet és nem képes felnőtt módján állni a dolgokhoz. Csak arra fordíts időt és energiát, aki meg is érdemli.

arm-chair-autumn-beautiful-decor-casual-favim_com-662388.jpg
9. SENKI SEM FÉLEMBER TÁRS NÉLKÜL
A "Nem élek nélküled" és "De nekem csak ő kell, senki más" mesék ideje lejárt. Hiába gondolod valakiről azt, hogy ő az Igazi, ha ő nem gondolja ugyanezt rólad! Ébresztő. Minden ember önmagában egész. Legyen annyi önbecsülésed, hogy ha valaki nem szeret, nem tisztel és nem értékel, akkor keresel egy olyan embert, aki ezt megteszi és még akár lehet egy jó kapcsolatod is. Amíg nem hiszel önmagadban és nem lépsz szintet a gondolkodásodban, addig nem is fog senki érkezni az életedbe, akit neked szánt az ég. Ez nem ilyen spirituális hülyeség, ez tényleg így van. És: inkább egész lélekkel egyedül egy harmonikus életben, mint egy megtépázott lélekkel ketten egy nem megfelelő kapcsolatban.

10. JÓL KINÉZNI ALAP, JÓL ÉREZNI MAGAD: EREDMÉNY
Egy darabig az ember kicsípi magát, szexi akar lenni, sminkel, divatol, aztán rájön, hogy ez mind nem számít. Nézz ki jól, öltözz stílusosan, legyél igényes. De egy laza pólóban, rövidnaciban, smink nélkül is lehet valaki igazi nő. És a pasiknak: nem a kinézet számít, nem az izmok és nem a kocsi.
Légy tisztában önmagaddal, csiszold az elmédet, szeretet legyen benned és máris vonzó leszel azoknak, akik igazi értékekre vágynak. 

Harminc felett többnyire (de van, aki előbb, van, aki később) már szűröd, hogy mi az, amit érdemes, és ki az, akit érdemes beengedni az életedbe. Átláthatod, hogy az élet akkor lehet kiegyensúlyozott, ha egyenes vagy önmagaddal, békében vagy önmagaddal, semmi áltatás és kifogáskeresés. A döntés a te kezedben van. 

Felső Kate Winslet fotó: Tom Munro 

HA TETSZETT A POSZT, KERESS A FACEBOOK-ON! 
1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

süti beállítások módosítása