Öt korty Latte – Beszélgetés Nemesi Anna ékszer dizájnerrel
2013. október 23. írta: ye.smile.love

Öt korty Latte – Beszélgetés Nemesi Anna ékszer dizájnerrel

 

Az Öt korty Latte posztsorozat célja érdekes és kreatív emberek bemutatása különleges nézőpontokból. 
Öt kérdés, amit talán más nem így, vagy nem is tenne fel. Néha gyengéd, néha keserédes, néha fanyar. A cél a lényeg megvilágítása. Nem mindig Latte, ami kávé.

Ma Nemesi Annával beszélgetek.

969099_585680008122832_636604788_n.jpg

Aki belép Nemesi Anna világába akár virtuálisan, akár az ötödik kerületben lévő kis látványműhelyébe (ahova előzetes egyeztetés szükséges, hogy beléphessünk), máris egy mesebeli világban érzi magát, beszippantja az egyszerű és mégis egyedi, különleges figurák varázslata.
Akik egyszer is belefutnak valamilyen módon Anna munkáiba, szemvillantás alatt szerelmesek lesznek a letisztult formákba. Ékszerei nem csak fémekkel, hanem saját szívével vannak ötvözve, s munkái legalább olyan gyönyörűek, mint fiatal készítőjük és az ő lelkivilága.

 "Life is too short to wear department store jewelry." 

Azaz, az élet túl rövid ahhoz, hogy ne egyedi ékszereket viselj. Ezzel Anna is egyetért, hiszen a mondanivalója teljesen egybevág az általa képviselt ékszerek arculatával. Ugyanis nemcsak önálló, több darabból álló kollekciókat tervez, hanem megrendelésre is készít többnyire ezüst, arany és fehérarany darabokat, amelyek teljesen egyedi tervek alapján születnek meg materializálva a képzeletet.

1111.jpgNemesi Anna

A Nemesi Anna ékszerek névadó dizájnere 2007 óta több kiállításon mutathatta meg alkotásait, különböző pályázatoknál kérték fel a megnyerhető díj elkészítéseként, amelyek közül a 2010-es év Biodiverzitás díjára legbüszkébb. 
(A Biodiverzitás Fővárosa díj elnyeréséért bármely önkormányzat részt vehet a versenyben, amely a legtöbbet tett a  a biológiai sokféleség megőrzése és védelme érdekében. Ezeknek a pályázatoknak a fődíját, mint tárgyat tervezhette meg Anna. A díjat a hivatalos weboldalán meg lehet tekinteni.)

latte.png

1. Több interjúban is olvashattuk, hogy Édesapád (Nemesi Attila ötvös iparművész) nyomdokán folytattad a családi hagyományt. Nyilván már gyermekként is érdekes volt ez a kreatív világ, elleshettél szuper dolgokat Édesapád mellett és talán nem is volt kérdés, hogy esélyes lesz a pályaválasztáskor az ötvös, vagy aranyműves szakma számodra. Mennyire támogatta a családod ezt a választásodat és sokat kellett-e küzdened, hogy az álmaidat élhesd, mennyire volt rögös az út idáig?

Igen, apukám Nemesi Attila ötvös iparművész, emiatt valóban már kiskoromban kapcsolatba kerültem a fémekkel, ékszerekkel. Nagyon sokat játszottunk a bátyámmal apukám műhelyében. A pályaválasztás nem volt annyira egyértelmű. Nem tudnám meghatározni, hogy mikor kezdett el megfogalmazódni bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Valószínűleg azért, mert ahogy felmerült, egyből le is beszéltek róla. Úgyhogy a felvételi papírok leadásának határideje előtt két nappal még jóformán fogalmam sem volt, hova adjam be a jelentkezésemet. Aztán a pszichológia mellett tettem le a voksomat, ám a szerencse egyetlen pont formájában mellém állt, és nem vettek fel. Így merült fel újra az ötvösség gondolata, és ekkor már a családom is azt mondta, próbáljam meg. Azóta is támogatnak benne, és nagyon nagyon sokat köszönhetek nekik!


2. Az általad megmunkált egyedi ékszerekre jellemző az egyszerűség, de mégis nagyon érzelemkifejező forma. A művészeti alkotások általában az érzelmi világunk kivetülése. Nálad is befolyásolják az önállóan tervezett ékszerek világát a lelkiállapotod? Inspirál a szerelem, a bánat, vagy a boldogság?

Megrendelésnél sok esetben nem hagyhatnám, hogy befolyásoljon a lelkiállapotom, mégsem tudom kizárni. Nem olyan munka ez, hogy bemegyek az irodába, megmondják, hogy mit csináljak, elvégzem és hazamegyek élni a világomat. Én, ha úgy vesszük a munkámban élek. Ugyanúgy, ahogy a munka kihat a lelkivilágomra, a lelkivilágom is kihat a munkámra.

3. Van egy állatos kollekciód, amely a Fable nevet viseli. A fabula szó jelentése: állatokról szóló történet.
Az állatfiguráid mesébe illő szimpla dizájnnal kelnek életre medálként viselőjük szíve felett. Magad is állatbarát vagy-e és mesekedvelő is? Van-e üzenete ezeknek az összeállításoknak például, vagy a többinek is akár?

A mai napig szívesen forgatok mesekönyveket. Egyszerűen imádom bennük a rajzokat. Annyira aranyos grafikák vannak bennük, hogy órákig elvagyok egy könyvvel. Főként az állatmesék vonzottak mindig, illetve még a törpés vagy manós történetek. Az emberek általában zavartak bennük, azok az alakok sosem voltak olyan aranyosak, annyira szerethetőek. Az állatszeretet szintén gyerekkorból jön. Nem szántam semmi üzenetet ennek a kollekciónak, egyszerűen szerettem volna állatokat csinálni, kedves, szerethető formákat és ez lett belőle.

na.jpg

4. Gyakran fedezhetjük fel a szív motívumot a darabjaidban, amely ugye igencsak közkedvelt vizuális forma. A szív, mint szimbólum (annak ellenére, hogy eredetileg nem az emberi szívhez kapcsolódik az elterjedése), mégis a szeretethez, szerelemhez, érzelmekhez, az élethez és a tökéletességhez kapcsolódó metaforikus jelkép. A pszichológiában aki gyakran használja művészeti ábrázolásnál a szívet, mély érzésű, lelkileg gazdag személy, akinek fontos, hogy szeressék és hogy ő maga is szeressen, fontosak az érzelmek. Mennyire jellemző ez Rád, milyen mélyen éled meg az életben akár a jó és akár a rossz történéseket? Talán amiatt szerepel több csodás gyűrűdön, medálodon is szívecske, mert ha szimbolikusan másoknak "osztasz" a szívedből, akkor azt vissza is kapod? 

Nagyon sokáig nem szerettem a szív motívumot. Biztos valami tinis lázadás lehetett. Most már megbarátkoztam vele és előszeretettel használom. A szív egy nagyon kedves dolog, csak szerintem tudni kell hol és hogyan használni. Nem hiszem, hogy drasztikusabban élném meg a jó és rossz történéseket, mint bárki más. Én is magamba tudok zuhanni, és borzasztó boldog tudok lenni kis és nagy dolgoktól egyaránt. Nem azért "osztogatom" a szívecskéket, hogy visszakapjam őket, hanem, hogy aki kapja, annak örömet okozzon.

5. Jó kapni, de a legjobb adni. Olyan kincseket adsz a vásárlóidnak, amelyek tényleg egyediek és puritán mivoltukban mégis ezerszer kifejezőbbek a cicomás ékszereknél. Apró testbe zárt, hatalmas boldogságok annak, akik viselni fogják. Nyilván az alkotót egy darabig motiválja az alkotási vágy és hogy örömet szerez vele másoknak, amely örömből visszakap szeleteket, de lehet-e még más cél ebben a szakmában? Mi az, ami motiválhat még ezen kívül? Vagy mivel motiválod Magadat, amikor a múzsa éppen messze jár? Melyek azok a személyes dolgok, amelyek adnak egy olyan környezetet, ahol a gondolatok szárnyalnak és fizikai formát tudsz adni nekik?

Százféle célt kitűzhet az ember magának ebben a szakmában. Az én első számú célom, hogy ez lehessen a munkám életem végéig. Mert imádom! Borzasztó nagy kincsnek tartom az életemben, hogy azzal foglalkozhatok, és abból élhetek, amit szeretek csinálni. Az inspiráció számomra egy teljesen megfoghatatlan dolog. Sose tudtam megfogalmazni, mi adja az ihletet, mert annyi minden van rám hatással. Gyakorlatilag minden körülöttem. Szerencsém van, mert fantasztikus emberek vesznek körül akikkel hihetetlen jó élményekben van részem. Azt hiszem ennél többet nem is kívánhatnék. Engem ez inspirál.

 Zárásként az Öt korty Latte egyik különlegessége: interjúalanyoktól kért kávésbögrés fotó. Egy bögre, egy mosoly.

ka_ve__re_re.jpg

Köszönöm a szuper válaszokat Nemesi Annának, reméljük még hosszú ideig ellát bennünket a szívmelengető design-ékszereivel! További jó munkát és éveket Neki ebben a szakmában!

 

Ha tetszett, lájkold a bejegyzést!

Ye.Smile.Love a Facebookon: ITT.

süti beállítások módosítása