Mutasd a cipődet, megmondom, ki vagy! Azaz, hogyan ápoljuk helyesen a cipőinket?
2015. március 06. írta: ye.smile.love

Mutasd a cipődet, megmondom, ki vagy! Azaz, hogyan ápoljuk helyesen a cipőinket?


Mindenki szeretné, hogy a cipője árkategóriától függetlenül hosszabb időn keresztül jó állapotú maradjon, de nem mindenki tesz is ezért! Nem csak a lelkünket kell ápolnunk ahhoz, hogy jó formában legyünk, hanem bizony a cipőinket is. Ha a cipőápolás szó hallatán többnyire csak a cipőbox ugrik be, akkor érdemes továbbolvasnod egy kis információfrissítésért. 

shoes.jpg

A kis sárga nyomós-szivacsos cipőkrém, vagy a régi cipőboxok ideje már régen lejárt. Szerencsére manapság elég színes a palettája a speciális cipőápoló termékeknek, de vajon ki mennyire ismeri is ezeket? 
Tudtad, hogy az a cipőkrém, ami eredeti bőr cipőre való, az nem kenhető műbőrre és fordítva? Tudtad, hogy a nubuk bőrt viszont nem szabad az eredeti normál bőrre való folyadékkal bekenni? (Mi az a nubuk?! Ugye?) Tudod, hogy a lábbeli, amit hordasz, pontosan milyen anyagból van és hogyan kell tisztítani? Tudtad, hogy a lakkcipőt is érdemes ápolni?
Ezekről és hasonló információkról következik egy kis tudástár azoknak.

Az emberek többsége nem szeret a cipőápolással foglalkozni, pedig a jólöltözöttség és az igényesség egyik íratlan alapszabálya, hogy a cipőnk is megfelelően tiszta és ápolt legyen. A mai rohanó világban nem árt, ha olyan cipőápolót vásárolunk, ami megkönnyíti a felvitelt, gyors és hatékony. Funkcionálisan többfajta lehetőség is van már erre, egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kezeljük a lábbelink felületét.

Ha a cipőnket rendeltetésszerűen használjuk, azaz megfelelően

- viseljük (pl. velúr cipőt nem gumicsizmának használunk esős időben, illetve évszaknak megfelelően viseljük),
- ápoljuk (rendszeres ápolás és karbantartás)
- és tároljuk (saját, vagy egyéb cipősdobozban, nem párás helyen), akkor jó eséllyel megkímélhetjük magunkat a garanciális, vagy már garancián túli, önköltséges javíttatás eljárásaitól (persze kivéve, ha gyártási- vagy anyaghibából eredendő probléma áll fenn).

awesome-bright-colorful-converse-favim_com-952693.jpg

A lábbeliknek használhatóságukat tekintve több típusát különböztetjük meg. 
1. Általános használatúak (mindennapos viselésre, évszakoknak és időjárási viszonyoknak megfelelően: tavaszi-őszi, téli és nyári)
2. Alkalmi lábbelik (viselésük rövid időre korlátozódik, főként divatcipők, buliba, alkalmakra)
3. Vászon anyagúak (tornacipők, textil anyagú cipők)
4. Sportcipők (szabadidős tevékenységekre, vagy aktív sportoláshoz)
5. Házicipők, papucsok

A cipőkön található árkártyán, vagy dobozán különféle piktogramok jelzik a cipő anyagát, jelölve, hogy a cipő melyik részére vonatkozik.

6f1b.jpg

 

1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

 A legkedveltebbek a magasabb árkategóriájú természetes állati bőrből készült cipők, főként higiéniai és kényelmi szempontból. A bőr cipőknek több fajtája létezik, kikészítésüktől függően különböztetjük meg őket, illetve hogy milyen cserzési eljárással készülnek. Az eredeti bőr cipők ápolása fokozottan szükséges.

A természetes bőr főbb fajtái és jellemzői:
- box bőr (többféle állati bőr): ez a legelterjedtebb, fényesebb felületű, a nagyon fényes, nagyon selymes tapintású általában zsírozott.
- velúr : puha felületű csiszolt bőr, érintésre a szálirány változhat, ettől bársonyos. 
- nubuk bőr: finom tapintású, bolyhozott bőr, nagyon vékony szőrréteggel a tetején, többnyire fehér, vagy színes.
- lakkbőr: a természetes bőrt lakkréteggel vonják be.

fashion-high-heels-multicolour-outfits-favim_com-1588334.jpg
1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

És akkor térjünk rá a lényegre, a cipők megfelelő tisztítására és ápolására. 

A lábbelikhez gyártott ápoló szereket funkciójuk szerint csoportosítjuk ápolásra, tisztításra, vagy renoválásra, illetve speciális funkció ellátására, mint például a különböző taszító tulajdonság elérésére.

Az ápolószerek állagát és funkcióját tekintve eltérőek lehetnek, zselé, krém, folyadék, hab, vagy aeroszol, illetve a különböző kefék, mint kiegészítő termékek.

FONTOS TUDNI! Minden, bárhol vásárolt cipőápoló terméket először kis felületen próbáljuk ki a cipő azon részén, ahol nem látható, vagy kevésbé látszik (nyelvén, díszítés alatt, vagy egyéb talphoz közeli részen), hogy lássuk, az adott anyag hogyan reagál az ápolóra. A nagyon világos anyagokat egyes ápolók árnyalatnyit sötétíthetik, illetve ritkán, de előfordulhat, hogy az ápoló foltot hagyhat a színes és világos bőrökön, ezzel esztétikai károsodást okozhatnak.

Amit ne tegyél a cipővel:
- Ne tisztítsd folyó csapvíz alá tartva!
- Ne kenj egyfajta bőrtípushoz gyártott készítményt többféle anyagú cipőre!
- Ne szárítsd hőforrás közelében, a gyorsabb száradás miatt, mert sérülhet a felülete, az eredeti bőr pedig felhólyagosodhat!
- Semelyik lábbelit, még a tornacipőt se mosd mosógépben, mert rongálódik az anyag.
- Velúr és nubukbőr cipőt lehetőleg ne érjen víz!
- Ne kezeld egyéb tisztítószerrel, ami nem kifejezetten cipőápoló szer!
- Ne tárold önmagában, nedvesedő helyeken, vagy párás helyiségben.

A tisztítást és ápolást mindenek előtt a szennyeződések eltávolításával kezdjük. Erre valóak a különböző szőr- és gumikefék. Léteznek olyan kefék, amelyek a kétfajta gumi végnek köszönhetően a makacsabb sárdarabok lekaparására is alkalmasak. A sarat mindig kiszáradt állapotában kaparjuk le.
Lakkcipőn vagy műbőrön lévő felső szennyeződést enyhén nedves ruhával is letörölhetjük az ápolás megkezdése előtt. 
Az ápolószerek árai nem túl magasak, már pár száz forintért is kaphatóak, ellenben érdemes az alap darabokra beruházni cipővásárláskor, ha azt akarjuk, hogy szépek és a sérüléstől, szennyeződéstől ellenállóbbak legyenek a cipőink. Nagyobb cipőüzletekben kifejezetten a saját termékek mellé kaphatóak ápolószerek is.

Szintén fontos tudni, hogy a mai használatban lévő cipők többsége mérsékelten vízálló, ami azt jelenti, hogy a műbőr, egyéb bőr felsőrészek mérsékelten tűrik a vizet, illetve a műanyag talp vízálló, de a varrásoknál a lábbeli beázhat! Ami vízálló, az csak a gumicsizma, gumiból készült varrás nélküli félcipők. 

mens-shoes-3.jpg

Nézzük, melyek a leggyakoribb cipőápoló termékek, amelyek tartósabbá teszik a cipőinket, illetve segítenek esztétikailag megőrizni az eredeti kinézetet, vagy a hordási lehetőségeket valamelyest bővítik. 

Impregnáló:
Az impregnáló szerek többsége aeroszolos, spray formában kapható. Vízhatlanná teszi a cipőt, a varrásoknál eltömíti a kis lyukakat, megakadályozva a víz beszivárgását az anyagon, vízlepergető funkciót adva a cipőnek, emellett a szennyeződésektől is védi. Egyenletesen fújjuk be a cipőt vékony rétegben, cirka húsz centiméter távolságból. Körülbelül kéthetente ismételjük meg. Általában minden anyagra fújható, kivéve lakk, vagy lycra. 

Tisztító radír:
Folteltávolításhoz hatékonyan alkalmazható, dörzsölve a foltot. Többnyire minden anyaghoz használható.

Nanotechnológiás krém:
Magas minőségű krém, természetes sima bőrökhöz, frissíti a színt, ápolja és impregnálja a cipőt. Fekete színben a feketékhez, színtelen pedig egyéb más színhez kapható.

Zselé:
Színtelen, ápolja a felületet, valamint előfordul, hogy aromás, ezáltal jó illatot kölcsönöz a cipőnek. Bőrhöz és műbőrhöz is használható. Nem sötétíti a világosabb színeket.

Ápoló szivacs:
Szilikonnal átitatott szivacs, gyorspolírozáshoz, eredeti és műbőrhöz, fényesít, viszont nem ápol, kiegészítő termékként használható. 

Cipő krém:
Többnyire fekete, vagy színtelen krém, magas minőséggel, ápolja és védi a bőrt, természetes fényes felületű bőrökhöz való. A feketének a színét frissíti, a színtelen viszont kicsit sötétítheti a világosabb színárnyalatú cipőket.

Szuperfény:
Ragyogást kölcsönöz a cipőnek, szintetikus és természetes bőrhöz is alkalmazható, szivacsos fejjel. Fekete és semleges színben kapható szintén.

Velúr és nubuk renovátor:
Színfrissítő, ápolja a nubuk és velúr bőrt, ezekre speciálisan csak ilyen a folyadék való. Velúr- és nubukbőrt ápolás előtt és után célszerű a puha gumikefével nem túl erőteljesen átkefélni. 

Lakkcipő folyadék:
Lakkcipők tisztítására és ápolására való folyadék, színtelen, szivacsos fejjel, ami megkönnyíti a felvitelt. Időnként le kell kezelni a lakk felületet, ezáltal kopásállóbb lesz a cipő. Fagyok idején nem szabad használni, tehát olyan csizmáknál, amelyeken van lakkrész, nem használható.

Zsírozó spray és zsírozó krém (wax):
Ápolja és impregnálja a zsírozott bőröket, de matt hatást eredményezhet, illetve sötétítheti a világosabb bőröket. Természetes bőrhöz.

Cipőtágító spray:
Minden anyaghoz használható spray, amelyet azokra a területekre kell fújni, ahol a cipő szorítja a lábat. Finom bőrök esetén érdemes a cipő belsejénél befújni azt a részt.

Cipő sampon:
Színtelen, minden anyaghoz használható, tisztító folyadék, a felületet enyhén nedves ruhával át kell törölni, majd a sampon felvitelével habosodás után puha ronggyal le kell törölni. Finomabb anyagoknál ronggyal érdemes felvinni, de létezik olyan sampon, amelynek kis érdesebb műanyag rácsos feje van, az textilekhez tökéletes. Tornacipőkhöz főként ajánlott, a mosógépben való mosás helyett!

Cipő paszta:
Általában a leggyakoribb a fekete és a fehér színű paszta sima és szintetikus bőrhöz (nubukhoz velúrhoz nem!), egyéb színek ritkábban beszerezhetőek. A horzsolásokat fedik, újszerű kinézetet kölcsönözve a lábbelinek. A fehér főleg sportcipőkhöz, illetve a fehér talprészekhez megfelelő.

A lehetőségek elég széleskörűek, ehhez viszont szükséges ismerni, hogy mit is hordunk pontosan a lábunkon.
Mindenek előtt ne feledjük, hogy minden egyes cipőápoló terméken lévő használati utasítást és leírást figyelmesen olvassuk el! 
Összegezve: fordítsunk kellő figyelmet és időt a cipőink ápolására, illetve váltogatására, használhatóságukat figyelembe véve, megelőzve a tartósság drasztikus csökkenését, így hosszabb ideig hű társunk lehet majd a kedvenc cipőnk!

Tipp:
Keresd a speciális Bama cipőápoló termékeket, illetve az aktuális új cipőtrendeket a CCC Shoes üzleteiben!
Igényelj klubkártyát is, amivel személyre szabott speciális kedvezményekre leszel jogosult!



Ha tetszett a cikk, nyomj egy tetsziket, és kövess minket a Facebook-on is!1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

süti beállítások módosítása