Edzés ajánló 8: Curves, az ízületkímélő edzés
2017. május 26. írta: ye.smile.love

Edzés ajánló 8: Curves, az ízületkímélő edzés

Az elmúlt években sok újfajta mozgásforma kerül be a köztudatba. Sajnos ezek között sok csak marketing szempontból működik, de egészségfenntartás és állapotjavítás céljából valójában hatástalan. Vajon a Curves is ezek közé tartozik? Lehet-e hatásos egy harminc perces edzés? Nem csak egy új nőket megbolondító fitnesz-őrület a sok közül?
belly-body-clothes-diet-53528.jpeg

Pár hete meginvitáltak az egyik csepeli kis edző klubba, aminek a cégtábláját párszor már láttam, de különösebben nem foglalkoztatott a dolog.
Elmentem, kipróbáltam, lerántjuk a leplet!

Alapvetően szkeptikusan álltam a dologhoz, hiszen régebben volt szerencsém edzőterembe járni, évekig olvastam és informálódtam testépítő szakmai oldalakról, mivel egy edzőtermi edzés körülbelül másfél órát kíván a teljes megmozgatáshoz. Felmerült bennem a kérdés, hogy ez működik-e, vagy csak ámítás. Mindenesetre kíváncsi voltam az ajánlatra, és nyitott voltam az újdonságokra, még akkor is, ha nem kifejezetten szeretem a csoportos órákat.
Utánajártam egy kicsit a koncepciónak, amit egyébként valóban innovatív ötletnek tartok.

Információk hiányában azt gondoltam, hogy ez valami egészen újkeletű dolog, de nagy meglepetésemre kiderült, hogy a csepeli klub már 8 éve működik. A másik meglepetés akkor ért, amikor belépve láttam, hogy mennyi vendég van jelen, köztük a harmincas háziasszonytól egészen a nagymamikig! Tehát a célpiac egyértelmű: az elfoglalt nők, akiknek az a harminc perc jelenti az egyik legjobb kikapcsolódást. Háziasszonyok, édesanyák, és vagány, egészségtudatos nagymamák, akik nem restek végigcsinálni egy ilyen edzést. 

Belépve az az érzésem támadt, hogy mennyire más az atmoszférája ennek a teremnek, mint például egy edzőteremnek (bár azt is imádom). Anyukák, nagymamák, jöttek-mentek, tették a dolgukat, jól megizzadtak, de a kemény munka ellenére is mindenki nagyon felfokozott hangulatban volt.
Az edzők és az ott dolgozók borzasztóan kedvesek és segítőkészek voltak. Az első ingyenes alkalommal állapotfelmérést csinálnak, testzsírszázalék méréssel, leültünk megbeszélni, mi ez az egész, hogyan működik és mire jó, bemutatták a gépeket. A falon rengeteg régóta járó vendég neve, eredményekkel tűzdelve. Tényleg nagyon sok, de nem véletlenül szeretnek ide járni. Ami számomra abszolút a kiemelt kiszolgálás része, hogy folyamatos állapotmérések vannak, nem engedik el az ember kezét, vezetik az adatokat, célokat állítanak fel, jegyzik az eredményeket, ráadásul edzés közben is gyakori a pulzusmérés. Érkezéskor elektronikus kártyával kell becsekkolni is, korszerű. Nagyon-nagyon pozitív.

És akkor nézzük, mi is pontosan a Curves.

Már a nevéből is sejthető, hogy valami körszerű dologról lehet szó, és nem is tévedünk, hiszen a különböző edzőgépek köralakban helyezkednek el, felváltva speciális dobogókkal. Már a kivitelezés is innovatív, hiszen edzés közben egy sorozat végzése után szépen át kell helyezkedni a következő pozícióba és ott folytatni a másik gyakorlatot, két és fél kör erejéig. Az állomások így váltakoznak, és a bemelegítéstől a kardióig, az erősítésen keresztül az összes lényeges edzéstípust magába foglalja. A váltakozó izommunkával az egész testet megdolgoztatja, de mégsem intervall edzés, mert van egy nagyon fontos alapvető különbség: méghozzá a gépek működési elve. Ezek a gépek hidraulikus ellenállással működnek, ami azt jelenti, hogy a mozgatásukhoz mindkét irányba a saját erőfelhasználásunkra van szükség. Az edzőtermi gépek például a gravitációt használják a súlyok emelésénél, itt viszont nekünk kell mozgatni. Kipróbálás közben abszolút érezhető a különbség, és egyáltalán nem is könnyű, sőt! Az ízületeket viszont kíméli, ráadásul a dobogók is speciálisak, amikor az ember rálép, ott is érzékeli, hogy nincs visszahatása, ha a talp földet ér egy ugrásnál. 
curves1.jpgA fotók a csepeli Curves klubban készültek

Néhány információ a Curves elindulásáról:
1992-ben nyílt meg az első Curves klub, amit Gary Heavin, és felesége, Diane alapítottak. Maga az ötlet az USÁ-ból jött, alapvetően egészségmegőrzés és fenntartás céljából. A női fitneszterem lánc egyre kedveltebb lett, hiszen a mai rohanó mindennapokba igazán nehéz beilleszteni egy olyan edzéstervet, ami hatásos is, és még fél órás is. Ráadásul az ezzel kapcsolatos kutatásaikat meg is tudják nevezni és igazolni is tudják.
Gary és Diane megtalálta ebben az iparban a piaci rést. Erre felépítettek egy franchise rendszert, ami működőképes, és sikeres lett. Sok éve pedig már Magyarországon is teret hódít.

Kiknek ajánlom:

  • azoknak, akiknek az életmódja nem teszi lehetővé a heti 4-5 edzést

  • azoknak, akik kipróbálnának valami újdonságot

  • azoknak, akik sajnálják az idejüket az edzésre (erre is rá lehet szokni, van, aki napi kérszer meg le fél órára, délelőtt, meg délután)

  • azoknak, akik nem szeretik az edzőtermeket, tartanak tőlük

  • azoknak, akik nem szeretik a csoportos órákat 

curves2.jpgcurves_3.jpg
A Curves magyar oldala:
www.curvesclub.hu
A csepeli Curves klub közösségi oldala:
www.facebook.com/curvescsepel
Ha kíváncsi vagy a többi teremre:
www.curvesclub.hu/hu/valassz-klubot

Ha tetszett, lájkold a bejegyzést!

Ye.Smile.Love a Facebookon: ITT.

süti beállítások módosítása