Jól dolgozom, ezért kiközösítenek!
2015. március 23. írta: ye.smile.love

Jól dolgozom, ezért kiközösítenek!


Az emberek nagy része nem szeret dolgozni, teljesen mindegy, hogy milyen munkakörről van szó. Nyilván, aki kilóg ebből az attitűdből, az nem lesz szimpatikus a többség szemében. Tényleg ciki manapság jó munkaerőnek lenni?

pushingbackentropy.jpgFotó:pusingbackentropy.com

Néha megteszünk mindent, hogy megfeleljünk a munkahelyünkön, de a kollégák mégis rossz szemmel néznek ránk. Mit tehetünk ilyenkor?

Az ember jó pár év munkahelyi tapasztalat után igyekszik a munkahelyén tényleg a munkával foglalkozni, ellátni a feladatait, segíteni, ahol kell, és nem belekeverni a magánéleti dolgokat. Hiába figyel oda a részletekre, nehogy bárki is belé tudjon kötni a munka miatt, vagy hogy bárki is visszaéljen a bizalmával, de olykor mégis beüt a krach. Ha csak egyszer is kinyilvánítod a nemtetszésedet a dolgozni nem akaró kollégák munkájának minőségéről, vagy hozzáállásáról, az persze egyből sérteni fogja a büszkeségüket és onnantól még jobban nem fognak szívlelni, mint munkatárs. Elég egyszer "hibázni", és úgy vetik rá magukat, mint gyöngytyúk a takonyra tápos csirkék a vályúra. 

Az embernek akkor lehet minőségi élete, vagy előrefele haladó élete, ha dolgozik a saját jellemén, fejlődik a munkájában, és a magánéletben is igyekszik céltudatos lenni. Ettől lesz sikeres. A többség viszont nem így gondolkodik. A többség szerint a munkahely van értük, hogy valahol eltöltsék az idejüket lehetőleg lazulva, de alanyi jogon járna persze a magas fizetés, vagy a szabadság, satöbbi. 

Dolgozni sokan nem szeretnek, a munka szerintük csakis rossz dolog, nyilván jobb lenne otthon a semmit csinálni, és még pénzt is kapnának érte. Vagy milyen jó lenne csak úgy milliomosnak lenni, úgy, hogy semmilyen erőfeszítésbe nem kerül. Mivel a többség szerint a munkahely egy szükséges rossz, ezért aki nem így gondolkodik, ki is fog lógni közülük.

Általában a kiközösítés oka többek között az is lehet, ha valaki nem kedves a kollégáival, netán nem tud beilleszkedni a munkafolyamatokba, vagy például nem tart rendet maga körül, vagy állandóan a főnök talpát nyalja, vagy túl sokat pletykál, túl sokat negatívkodik.

De mi van akkor, ha ezek nincsenek így, mégis rossz szemmel néznek ránk?
Ott nyilvánvalóan a vörös posztó a munkához való hozzáállás lesz, mert aki szorgalmasan dolgozik, az bizony szúrni fogja a lusta kollégák szemét. Főleg az olyan esetekben, amikor a főnök felelősségteljesebb feladatokat oszt rá, esetenként fentebbi pozíciót ajánl fel neki.

article-2644101-1e573d3500000578-865_634x319.jpg
Az ellentétek észrevétele tulajdonképpen kölcsönös dolog, hiszen nemcsak a rest kollégáknak nem tetsző az igyekvő munkatárs, hanem fordítva: a lelkiismereteseket is zavarja az, hogy mások mennyire felületesek, igénytelen a munkájuk és semennyire sem törekszenek hasonló dolgokra, mint ő. Hosszútávon bizony eléggé zavaró lehet, hiszen sok esetben az az ember, aki szorgalmas, sokkal többet dolgozik, mint mások, jóllehet a mások által el nem végzett feladatok is rá hárulnak. A különbség nem csak a munkájuk precízségén, hanem abban is megmutatkozik, hogy a pozitív attitűdöt képviselő ember, még ha nagymértékben is bosszantják ezek a tények, elzárkózik mások véleményezésétől és ritkán beszéli ki ezeket az embereket a hátuk mögött, hiszen tudja, hogy a pletykásság nem egy jó tulajdonság.
Néha egy jó munkaerő csak egy-egy elejtett mondatból tudja meg, hogy nem szimpatikus másoknak a munkamorálja, vagy abból, ha "véletlenül" éppen őt hagyják ki egy-egy közös buliból. 

Milyenek a munkában sikeres emberek?
- Tudják, hogy a munka nemesít és ezzel a hittel is élnek. 
- Igyekeznek precízek, megbízhatóak és hatékonyak lenni.
- Akkor elégedettek, ha mindent megtettek az aznapi feladatok elvégzése érdekében.
- Igyekeznek nagyon ritkán panaszkodni a munkával kapcsolatban.
- Igyekeznek tartalmasan és hasznosan eltölteni a munkában töltött idejüket.
- Tudják, hogy az értékes perceiket inkább a pozitív, erősítő gondolatokra kell fordítani, mint arra, hogy állandóan másokról beszéljenek.

Mit tesznek ezzel ellentétben a hanyag emberek?
- Sokat unatkoznak az olyan munkahelyen is, ahol lenne mit dolgozni.
- Unalmukban másokat beszélnek ki.
- Egyáltalán nem törekednek a jó munkára.
- Igyekeznek ellébecolni a napot.
- Folyton panaszkodnak, nyavalyognak.
- Bárhol dolgoznak, utálják a munkát.

Nyilvánvalóan amelyik munkahelyen már elviselhetetlenül rossz a légkör az ilyen konfliktusok miatt, onnan el kell jönni és egyszerűen továbblépni. Viszont ha a főnököd is hasonlóan vélekedik a munkáról,mint te, akkor szerencséd van, mert értékelni fogja, amit teszel és hogy küzdesz, és az ő szemében nem te leszel az, aki kevesebbet ér munkaerőként.
Mit tegyél, ha a fentieket tapasztalod és úgy érzed, az azonos pozícióban lévő kollégák között magadra maradtál ezzel a pozitív attitűddel?

1. Tedd félre a haragot!
Hiába vagy olykor dühös, csak vedd őket élő példaként: pont ez az, amivé te sosem fogsz válni. Lusta, haszontalan és rosszindulatú emberré. Pont emiatt tedd félre a sértettséget, mert ezek a negatív érzések csak téged emésztenek fel. Nagyon jól tudod, hogy ha a saját pozitív érzéseidet táplálod, attól a te napjaid jobbak lesznek, mások meg hadd főjenek a saját poklukban.

2. Ne hagyd magadat felbosszantani!
Bár az emberek rosszindulata és főleg a nemtörődömsége valóban bosszantó, de hamar el kell engedni ezt az érzést. Ők emberileg kevesebbek a gonoszságaik miatt, te pedig több leszel, ha kezelni tudod ezeket a helyzeteket. Néha nagyon nem könnyű, de lehet rajta dolgozni. A vehemens, őszinte embereknek nehéz kezelni ezeket az indulatokat, de egyre erősebbek leszünk. Akarsz-e ezzel nekik örömet szerezni? Ugye, hogy nem. Emellett mivel mindenkinek vannak rossz napjai, még az optimista embereknek is, óvatosan a negatív pillanatok megnyilvánulásaival, mert felnagyítva pletykává tehetik, hiszen nem ezt szokták meg tőled és nyilván végre van egy pont, ahol beléd lehet kötni. A bosszankodás nem vezet semmi jóra, legfeljebb elégedettek lesznek a kedves jóakaróid, hogy elrontották a kedvedet. 

3. Semmiképp se asszimilálódj!
Bár a beilleszkedéshez az kéne, hogy olyanná válj, mint ők, de sose add fel az elveidet! Ha valaki kedvel, önmagadért, a belső értékeidért tegye. Ha szorgalmas vagy, ezt tisztelje benned. Ha beállsz a sorba, átállsz a "másik" oldalra, akkor feladod magadat és elkezdesz alakoskodni, hazudni fogsz másoknak is, és magadnak is. Jobb esetben a lelkiismereted miatt rosszul fogod érezni magadat egy idő után, rosszabb esetben olyanná válsz, mint azok, akikre pont sosem akartál hasonlítani.

 

sikeresemberek.jpg

 

4. Légy még körültekintőbb!
Az ember sokszor nem azért törekszik arra, hogy jó munkaerő legyen, mert minden munkáltató megfizeti vagy értékeli a tetteit, hanem azért, mert tudja, hogy attól ő lesz több, ha alázattal áll a munkához. Ez -bár sokan azt hiszik- egyáltalán nem azt jelenti, hogy feláldozza magát a munka oltárán, bár sokaknak munkamániásnak tűnhet az ilyen kolléga és hamar ráhúzzák a sztahanovista skatulyát. A munka felé lévő alázat azt jelenti, hogy a korrekt és tisztességesen elvégzett munka az alap, és hozzátartozik a személyiségedhez. Fejlődni pedig mindig van hova és erre innentől még erőteljesebben törekedhetsz. Ha utálnak, akkor tegyék legalább azt maximális erőbedobással! A gyűlölet pedig bizony annak a lelkét rágja, aki érzi, nem azét, akit utálnak. A munkahely egyébként sem a szeretetről vagy a barátkozásról szól.

5. Fogadd el, hogy mások vagytok!
Az egyik nagyon nehéz dolog annak az elfogadása, hogy a másik nem olyan mint mi, nem úgy gondolkodik, és talán sosem fog. Nem ismeri a gondolatainkat, a küzdelmeinket és felszínes véleménnyel lehet rólunk, mert egyáltalán nem veszi a fáradtságot, hogy megismerjen minket. Az emberek többsége magáról is szeret beszélni, elmondani, hogy ő milyen. Holott ezt mások látják a legjobban. Sose beszélj arról, milyen vagy, inkább arról, hogy milyen helyzetben hogyan cselekednél. Úgyis látja mindenki, hogy milyen a viselkedésed, hogyan reagálsz helyzetekre. Fogadd el, hogy egyszerűen mások vagytok. Ha nem talál befogadó közegre a szemléleted, akkor még nem érkeztél meg az életben helyedre. Addig pedig bizony nem szabad megállni.

akatarero.jpg

6. Ne hidd el, hogy benned van a hiba!
Az irigy, lusta emberek igyekszik elvenni mások kedvét is akár a munkától akár bármitől. Akiket zavar, hogy jól dolgozol, becsülettel, s ettől érzed magadat jól, miközben ők félvállról vesznek mindent, bizony meg fogják kísérelni, hogy elhitessék veled: te vagy az, aki rosszabb, vagy kevesebb és hogy túlságosan lelkiismeretes vagy, ami felesleges. Hiába mondják azt, hogy a saját sikertelenségedet rájuk hárítod, ha éppen téged zavar a nemtörődömségük, mert mindig is megpróbálják majd megfordítani a felelősséget. Hiába mondják, hogy benned van a hiba, és hiába próbálnak meg eltaposni, úgysem fog menni. Az erős ember ráhagyja másokra, hadd gondoljanak, amit akarnak. Az teljesen független attól, hogy te mit gondolsz saját magadról. Hiszen tudod, hogy a tisztességes, korrekt munka sosem teszi az embert kevesebbé. Sőt.

7. Ne lepődj meg, ha nem segítenek!
Amikor neked kell megoldanod egy felelősségteljesebb feladatot, sose lepődj meg, ha hirtelen magadra maradsz, még akkor is, ha bizonyos feladatok ellátása nem a te feladatod lenne éppen. A rád rossz szemmel nézők ugyanis nem fognak a kezed alá dolgozni szívesen, mert nem fognak kibékülni a gondolattal, hogy esetleg a főnököd többre értékeli a munkádat, mint az övéket. Ezzel egyébként te fogsz erősödni, ha megtanulod így is kézben tartani a dolgokat, őket pedig egyértelműen leminősíti az ilyen viselkedés.

8. Őrizd meg a lelkesedésedet!
Maradj olyan, amilyen eddig is voltál. Higgy abban,  hogy a te gondolkodásmódod vezet előre, továbbra is igyekezz jól dolgozni. A tudatos emberek előbb-utóbb saját lábra fognak állni, és ha vállalkozni készülsz, akkor főleg bírd ki azt az időt, amíg mindent megvalósíthatsz hozzá, és tűrj, hiszen amikor a saját lábadra fogsz állni, akkor majd rájössz, hogy mennyi tapasztalat van a hátad mögött ahhoz, hogy egyedül is sikerre vihesd a céljaidat. Ennél pedig nagyobb öröm az életben egy vállalkozó szellemű embernek nem is nagyon lehet. 

Összességében egy a lényeg: egyre koncentrálj, hogy ne zökkentsenek ki a rosszakarók, maradj pozitív, hiszen minden sikeres ember tisztában van vele, hogy a gondolataink és a tetteink határoznak meg minket és a munkánk minősége és az eredmények, amit elértünk, egyenlőek azzal, amit képviselni akarunk a világban. 

Ha tetszett a cikk, oszd meg és kövess minket a Facebook-on!
:}

1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

süti beállítások módosítása