Az egészség jegyében: sült répa és társai rizstészta körettel
2014. november 16. írta: ye.smile.love

Az egészség jegyében: sült répa és társai rizstészta körettel

 

Diétázol, de imádod a sült krumplit? Gondoltad volna, hogy a sült répahasábok sokkal finomabbak? Nem szeretsz órákig a tűzhely mellett állni? Ha nem próbáltad még a sült répát és társait, és a gyors megoldások híve vagy, akkor bátran olvass tovább.

bigpreview_Carrots in the Kitchen.jpg

Az ember nem is gondolná, hogy a sárgarépát nem csak a levesekbe vághatjuk bele, vagy reszelve salátába, esetleg főzeléknek használhatjuk fel. Azoknak, akik diétáznak, vagy igyekszenek egészségesen táplálkozni, netán a húst elhagyják az étrendjükből, tökéletes megoldás lehet a zöldségek sütése. Most nem a sütőben való sütés van porondon, hanem a serpenyőben sütés.

A zöldségek nagy részét kiválóan lehet olajban sütni, és még fűszerezni és sózni sem szükséges, ugyanis a zöldségek ízét kihozza az olaj.

Megosztok veletek egy saját receptet, aminek az alapja, a sült zöldség nem újkeletű dolog, csak megspékeltem egy kis kínai rizstésztával.

A rizstészta tápanyagtartalma  100 grammra számítva a proteinbuilder.hu szerint:

Energia              Fehérje            Zsír              Szénhidrát
kJ        kcal         gramm            gramm          gramm
456     109          0.9                  0.22              4.9

Tehát jól látható, mennyivel jobban járunk, a normál, vagy akár teljes kiőrlésű tészta helyett ezt választjuk. Kínai kiskereskedésekben pár száz forintért találtok, ami akár hat adagnyi étkezésre is elég. Persze a mérték itt is fontos. Ha nem tészta a favorit, akkor barna rizs a legjobb a diétázóknak.
Zsiradéknak az állati eredetű zsír és napraforgóolaj helyett ajánlott a kókuszzsír, a lenmagolaj, olíva olaj, tökmagolaj, stb.

Az alábbi felettébb egészséges menühöz a következőket használtam fel:

Zöldségek:
sárgarépa, fehér répa, cukkini, hegyes erős paprika, tv paprika


Köret:
kínai rizstészta (szélesmetélt típusú), olaj, lenmag, pici só, bors, green thai curry


A répákat hasábokra vágom, a hegyes erőst karikára, a paprikát csíkokra (de egyébként ahogyan jólesik, számomra így gusztusosabb). A cukkinit jól megmosom, de én nem szoktam megpucolni, mert a héjában van a vitamin, ráadásul zsenge is, igazából szükségtelen megfosztani tőle, majd körülbelül 6-7 mm-es karikákra vágom, de ahogy sikerül. Először lassú tűzön puhítom az olajban őket, majd feljebbveszem a lángot és megpirul szépen mind. A hegyes erősre figyeljetek, mert hamarabb pirul, ugyanis sokkal vékonyabb a húsa.
A kis adag rizstésztát kifőzöm, majd az éppen használt olajból 2-3 kanálnyit rálöttyintek, a benne sült zöldségektől zamatosabb. Rászórok kis lenmagot, nagyon pici só, bors, curry és összekeverem. 
Miután a zöldségek mind kisültek szépen, odahelyezem őket a rizstészta mellé és együtt fogyasztom. 

A tészta 3-4 perc alatt kész, a sütést kell csak végigvárni, de az sem olyan hosszadalmas. Egyszerű, de az ízélmény elmondhatatlan!
A fotó illusztráció, de pontosan így néz ki a valóságban is.


Jó étvágyat!

collage.jpg

Fotók: lasvegasfoodadventures, saltedkitchen, spiceandpeachblog, theinspiredchef.blogspot, dishinwithdivya. Kollázs: ye.smile.love

 

Ha tetszett a cikk, valamint érdekel az egészséges test és lélek témaköre,
nyomj egy lájkot, és keress minket a Facebook-on!
1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png


 

süti beállítások módosítása