Hogyan küszöböld ki az állandó időhiányt?
2015. január 22. írta: ye.smile.love

Hogyan küszöböld ki az állandó időhiányt?

Az állandó rohanás és a mindennapi küzdelem néha elfeledteti velünk azt, hogy bizony ha elengedjük a gyeplőt, bizony elveszíthetjük az irányítást. Mi a megoldás arra, hogy elég legyen egy nap mindenre, a munkára, a házimunkára, a sportra és még a pihenésre is? Pedig nem elképzelhetetlen!

amazing-beautiful-bestoftheday-cute-favim_com-2394750.jpg

 

Egyedülállóként, de még családfenntartóként is szervezést igényelnek a mindennapos dolgok ahhoz, hogy ne egy merő káosz és stressz legyen az életed. Ez utóbbiakat hogyan tudod kiküszöbölni? 

Amikor azt sem tudod, hogy hova kapj, mihez kezd neki, és amikor a munka már egybeforr a magánélettel, mert egyszerűen nem éred magadat utól, akkor érdemes változtatnod valamin. 

Gyakran érezhetjük úgy, hogy kevés a nap huszonnégy órája és sosem érünk a feladataink végére. A teljesen stresszmentes élet szinte lehetetlen, az viszont egyáltalán nem, hogy amit csak tudsz, úgy alakítsd a napi beosztásodban, hogy ne kelljen aggódni, hogy el tudod-e végezni időben, és odaérsz-e mindenhova időben, vagy sem.

favim_com-28353.jpg

1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

Mivel a nap pusztán huszonnégy, órából áll, jobb esetben az alvás ebből nyolc, tehát mindössze tizenhat órád kéne legyen a többi napirend beiktatására. Ezt hogyan érheted el?

Hogyan küszöbölheted ki a mindennapos időhiányt?

1. KÉSZÍTS ÍRÁSOS NAPIRENDET!
Olykor káosz van, rengeteg tennivaló a munkában, a végét sem látod, nemhogy az elejét. Ilyenkor a legcélravezetőbb kis cetlire felvezetni az elvégzendő feladatokat, majd kihúzni, vagy kipipálni, amelyeket elvégezted. Ez nem csak azért jó, mert látod a napi menetet, és nem felejtesz ki semmit sem, hanem azért is, mert gördülékenyebb lesz a folyamat, nem kell agyonstresszelve azon gondolkodni, vajon kimaradt-e valami. Emellett ha látod magad előtt, hogy mennyi feladatot sikerült aznap megoldanod, az jobban motivál arra, hogy hatékonyabban tedd a dolgod, mert sikerélményed van, mert mennyi mindent meg tudsz csinálni.

2. TERVEZD MEG A HETEDET!
Mintha csak a saját titkárnőd lennél, készítsd el a heti tervedet munkával, sporttal, lazítással és minden egyébbel együtt. Így nem csak azt fogod átlátni, hogy melyik tevékenységet hova tudod beszúrni úgy, hogy ne kellene ötven órából állnia egy napnak, de el tudod osztani szépen egész hétre a tennivalóidat. A heti minimum háromszori testmozgás, két nap előre főzés, a munka, a hivatalos dolgok, satöbbi...ha igazán nekiülsz átgondolni és megtervezni, nem lesz gond a megvalósítással.

calendar-chalkboard-interior-design-wall-favim_com-109629.jpg

2. FÓKUSZÁLJ A FONTOSSÁGI SORRENDRE!
Sokszor ott követjük el a hibát, hogy túl sok időt áldozunk olyan dolgokra, amelyek ráértek volna mondjuk hétvégén is, vagy szabadnapon, mégis nekiálltunk pepecselni vele. Ha tudod, hogy a héten előbbrevaló elmenni a postára, mert vannak határidős csekkjeid, akkor ne aznapra tervezd a több programot, vagy egyáltalán ne a határidő napjára tervezd be a postát. Minden szervezés kérdése- és sosem futsz ki az időből.

4. KELJ KORÁBBAN!
Először is a napi nyolc óra alvás szükséges ahhoz, hogy megfelelően kipihentek legyünk, de manapság kevesen tudnak ennyit aludni, többek között én sem. Olykor négy-öt órát alszom, kivéve amikor szabadnapos vagyok, mert olyankor bepótolom a kimaradt órákat. Viszont így több időt nyerek a munkanapokra, és belefér minden, amit szeretnék, sőt. Ha például korábban kelek, lesz időm reggel elkészíteni és megenni a reggelit, levinni a kutyát, egy órát, vagy minimum negyven percet mozogni, meginni egy kávét, esetleg elmosogatni és elkészülni szépen, mielőtt elmennék munkába. Amióta rájöttem, hogy bár sokszor nehéz korán kelni, de a testmozgás felélénkít, sokkal célravezetőbbnek találom, mint például hogy este tizenegykor munka után még nekiállni dolgoknak.

5. IKTASD KI A FELESLEGES TEVÉKENYSÉGEKET!
Ismerd fel, hogy bizonyos dolgokkal bizony több időt töltesz, mint kéne. Ilyenek a közösségi oldalak nézegetése, vagy a telefonálás, vagy a magánlevelek iktatása, netán a hírek olvasgatása. Sokan egy személlyel képesek rengetegszer beszélni egy nap és nem is kevés percen keresztül. Ha a magánbeszélgetéseidnél lerövidíted a mondanivalót, és nincs a füledre tapadva egész nap a telefon, akkor sokkal hatékonyabban végezheted a napi teendőidet, nem tart fel senki. A közösségi portálnál pedig kukkantsd meg van-e üzeneted, vagy kell-e reagálni valami fontosra, maximum ebédszünetben fusd át az információkat, de ne tölts ezzel több időt napközben, tartogasd a szabadnapra, vagy estére, vagy amíg utazol. Akár hiszed, akár nem, sok időt spórolhatsz meg vele!

Ahhoz, hogy jobban teljenek a napjaid és nyugodtabban a heteid, érdemes egy heti beosztást vezetned, határidőnaplóban, vagy akár asztali naptárban, és hidd el, lesz időd mindenre!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot, és csatlakozz hozzánk a Facebook-on! 

1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png

süti beállítások módosítása