A dal, amelyet szinte mindenki ismer valamilyen verzióban: Mad World
2012. augusztus 09. írta: ye.smile.love

A dal, amelyet szinte mindenki ismer valamilyen verzióban: Mad World

 

 Természetesen az eredeti verziónál kezdem, amely a Tears for Fears zenekar munkáját illeti meg. Az 1983-ban megjelent első lemezükön jelent meg a dal. (The Hurting) Nekem a stílusa a nálunk régen közkedvelt Bonanza Banzai (alapítója Kovács Ákos, 1988) zenekar stílusára emlékeztet, akkoriban jellemző volt ez az elektronikus hangzás.

 


Egy lírikusabb feldolgozás jelent meg 2001-ben, Gary Jules által, talán ezt többen ismerik, először én is azt hittem, hogy ez az eredeti, de ugye a fent említett zenekaré az elsőbbség:) (Album:Trading Snakeoil For Wolftickets) De Gary átdolgozása valahogy jobban esik a lelkecskémnek.:) A Donnie Darko című film egyik betétdalaként ismerték meg többen ezt a Mad World-öt.

 

 

Alex Parks, egy kissé fiús kinézetű, vagány leányzó, szintén a lassabb verzióban adja elő a dalt, 2003-as, Introduction című albumán. A videó külön van összevágva a dalhoz, Alex nem szerepel benne.

 

 

Susan Boyle. az amerikai tehetségkutató felfedezettje, aki átütő sikert aratott tehetségével, főleg mert a kinézete alapján senki sem gondolta volna, hogy ilyen elementáris erejű lesz az előadása, a tavaly előtti, 2011-es évben megjelent Someone To Watch Over Me című albumának dalai közé került fel a Mad World. Azt hiszem -bár Susan itt mintha kissé visszafogná magát-, ez a feldolgozás is az elsők között van.

 

 

Az American Idol 2009-es, 8.szériájának a második helyezettje, aki azóta hatalmas karriert futott be, Adam Lambert, a Gary Jules féle változatot énekelte, lerövidítve az időhiány miatt. Mindannyiunk örömére, igazán jó előadás volt, de Adam izgalma azért néha érezhető a felvételen, bár ez nem veszít az előadás értékéből. Náluk a Top 3-ban van Adam Mad Worldje.

 

 

Na jó, a csemegézés miatt Adam egy másik Idol-os felvétele erről a dalról:

 

 

 

Nekünk is van ám büszkeségünk, az X-faktor zenei tehetségkutatóban indult a nagyon fiatal, törékeny, érzékeny fiúcska igazán ügyesen elénekelte a szintén Gary-féle változatot, bár azt hittük, a dal végére elájul a felfokozott érzelmektől, de azért előadta és nyomot hagyott bennünk! A nézők a dal után felállva tapsoltak, és igazán megható volt az egész. Reméljük, Gergő megmaradsz a pályán és csak így tovább.

 

 

Hogy ne maradjunk le a "mai" zenei világtól, sokan ezt a zenét Paul Kalkbrenner DJ által ismerték meg, és szerették meg, a techno és az elektronikus zene jegyeiben. Ezt a változatot is szívesen hallgatom, Gary alapjaival jól össze lett mixelve.

 

 

 

Nos, a felsorolt változatok közül mindenki megtalálhatja a kedvére valót (ebben az őrült világban).

 streets of budapest Wallpaper__yvt2.JPG

 



Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot, vagy oszd meg!

1377580_10152203108461729_809245696_n.png

süti beállítások módosítása