A csakrák és a lélek illatfürdője
2012. július 23. írta: ye.smile.love

A csakrák és a lélek illatfürdője

 

Köztudott tény, hogy az illatok jelentősen befolyásolják az ember közérzetét. Egy-egy illatanyag érzékeinkre nyugtató hatással van, lelkünkre is jó hatást gyakorol.


aromaterapaias-masszazs.jpg


A parfümhasználók többsége (ezen belül is többnyire nők) nem csak reggel fújják be a testük pulzáló pontjait, hanem általában magukkal is viszik az üvegcsét és napközben is fújnak a nyakra, csuklóra. Hiszen ha érezzük kedvenc illatunkat, lelkünk megnyugszik kicsit, jobb kedvre derít, mivel az illat a csakráinkra is jótékony hatással bír.

 Amikor a boltban rálelünk egy illatos tusfürdőre,amelynek az illata nagyon jóleső érzéssel tölt el, máris úgy érezzük: „Ez az, ami kell nekem!” és máris visszük a kasszához. Miért? Mert a csakráink mindig azt az illatot kívánják, amelyekre lelkünknek szüksége van, ahhoz, hogy el tudjunk lazulni és nyugalommal töltsön el minket.

Vannak nők, akik szinte egész életükben egy fajta parfümöt, szappant, tusfürdőt használnak, ragaszkodnak ahhoz az egy illathoz, és csak akkor kénytelenek váltani, amikor megszűnik a termék, vagy megváltoztatják egy bizonyos alapanyagát és már nem olyan hatása van számura, mint régebben. A hosszú ideig egy illatanyagot használók szerintem kiegyensúlyozottabb egyéniségek, mert tudják, hogy az kell nekik csak, nem próbálkoznak mással, tudatosan viselik/használják azt az illatot.

Vannak viszont, akik mindig váltanak, mert az éppen hangulatukhoz illő parfümöt választják, ők nem mindig vannak azonos energiaszinten, egyszer vibrálnak, egyszer nyugodtabbak, és mindig amilyen illatot kíván a lelkük, amellett döntenek.

Sokszor egy parfümöt például hetekig használunk és nagyon tetszik, imádjuk, aztán hirtelen másikra vágyunk,mert pl. a jelenlegi túl intenzív, vagy túl fűszeres, és ha magunkra fújnánk, nem éreznénk igazán jól magunkat a bőrünkben. Mert a lelkünk más illatfürdőre vágyik.

 Egy stresszes nap után egy illatos fürdőt venni igazi léleképítő relaxáció, a fürdőkád szélére gyertyákat helyezve (persze aromagyertyákat), és intenzív illatú aromaterápiás habfürdővel elengedni a felgyülemlett negatív érzéseket, ezáltal tisztítja a csakráinkat és megújult erővel várhatjuk az újabb feladatokat. Ilyenkor a megfelelő hatáshoz az olajokat célszerű előbb elkeverni egy kevés mézben vagy kedvenc habfürdőnkben, esetleg előtte langyos tejben egy kis edényben, mert így egyenletesebben oszlik el az olaj a fürdővízben.

aromaterapia1.jpg     fotó.élettér.gyertya.jpg

A választékban egyre bővelkedőbb illatos ajakápolók is nyugalmat adnak, ha napközben többször használjuk, érzékeny női lelkeink megnyugodnak, és emellett még puhítják is ajkainkat, ami nem csak nekünk jó, hanem annak is, aki a puha ajkak által a csókot kapja.:) Bár a férfiak többsége nem szereti ha a nő ajkain bármilyen rúzs is van, de azért lássuk be, nekünk nincs jobb egy eperillatú szőlőzsírnál.

 lips-590vl032511.gif

A lelki felfrissülés egyik testi felfrissüléssel való egybefonódása az aromaterápiás illóolajos masszázs.

Az ókori kultúrák mind ismerték és sokoldalúan használták az illóolajokat.

Széles skálán mozognak ma már az erre a célra kifejlesztett illóolajok, amelyeket gyógynövény boltokban, herbáriákban, drogériákban és marketekben is megvásárolhatunk. Mivel ezek a készítmények elég erős, intenzív illatanyagot tartalmaznak, kiválasztásnál mindenképp csak azt vegyük meg, amelynek az illatában nincsen semmi zavaró, hiszen akkor gátolja a csakra nyitását és nem tudunk teljesen feltöltődni. (Pl. személyes tapasztalat, egy ajándékba vett aromaterápiás illóolaj valamiért folyamatosan émelyített, és egyszerűen mindig rosszul voltam tőle, fojtónak éreztem.)

oils2.jpg

 Az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik legközkedveltebb ága. Az illóolajokat nem csak az aromaterápia alkalmazza, szépségápolási termék, illatszer, mosó-tisztító és egyéb háztartási szerek, természetes rovarirtó és növényvédő szerek gyártása során felhasználják.

 Az illóolajok a bőrre kenve a bőr felszínén lévő idegvégződéseken váltanak ki bizonyos reakciót, amely az idegeken át az agyalapi mirigybe jut el. Ezáltal ez stimulálja az érzelmeiket és érzékeinket általában pozitív irányban, de mindenkinél más, különböző fizikai és érzelmi reakciókat váltanak ki, többnyire a szervezet egészére nyugtató, stresszoldó, serkentő, élénkítő módon hatnak, minimális arányban pedig van, akit felizgat, negatív érzéseket keltenek.

Általában van egy bázisolaj (pl. mandula, vagy makadámdió bázisolaj, amely bőrpuhító, bőrnedvesítő és –tápláló), és ehhez keverik a különböző csodálatosan ellazító illóolajat.

aromaterapia_cikk2.jpg

 Néhány illóolaj és a hatásuk:

Levendula:      stresszoldó

Ylang-ylang:    relaxáló

Bazsalikom:    mentális fáradtság esetén

Citrom:           kiváló frissítő

Narancsolaj:    bőrápoló

Rozmaring:     sportsérülések, ficamok

 

Ha úgy érezzük, hogy felgyülemlett a stressz, vagy elfáradtunk a mindennapok harcában, vegyünk egy aromaterápiás fürdőt, vagy jelentkezzünk be egy isteni masszázsra és máris könnyebben folytatjuk, felfrissülten a következő napokat.:)

 A 12 legfontosabb illóolajról tudnivalók:  http://www.vital.hu/themes/alter/aroma2.htm

 

A füstölőkről

A füstölők és az aromaterápiás gyertyák is hasonló célt szolgálnak amellett, hogy a lakást jó illatok járják át, és egy kis meditáláshoz tökéletesek, vagy csak meggyújtani egy füstölőt és olyan zenéket hallgatni a fotelban, amelyek lelki töltetet adnak, de valamilyen kreatív hobbi, vagy egy jó könyv is jó megoldás, a lényeg feltöltődés szellemileg.

2.jpg

 

Egy kis segítség a füstölő választáshoz:

Aloe Vera, Cannabis
Érzelmi túlterheltség esetén segít visszaállítani a lelki egyensúlyt. Veszekedés után kitisztíthatjuk vele gondolatainkat és a negatív energiákat lakásunkból.
 

Fahéj
Gondolatébresztő hatású, erősíti az akaraterőt és az önuralmat. Erőteljesen és egyben pozitívan hat szellemi kimerültség, melankólia jelenléte esetén.

Fenyő
Légzőszervi fertőzésekre, fájdalomcsillapításra, máj és vese tisztulására

Indiai magnólia
Édes, erőteljesen átható illata afrodiziákumként hat. Erősíti a női csáberőt és egyben növeli a tisztánlátó képességet.

Jázmin
Oldja a szorongást, csökkenti a búskomorságot. Testi-lelki pihentetőszer. Felfűti az érzelmeket és oldja az érzéketlenséget.

Kék lótusz
Energiát, boldogságot és termékenységet hoz. Spirituálisan nagyon jelentős szerepe van, mivel kinyitja a szívcsakrát. Nyugtató, meditatív illata mindenféle testi-lelki állapotra pozitivan hat.

Levendula
Erősíti az idegrendszert, mert lecsillapítja az elmét, stabilizálja a lelki egyensúlyt

Magnólia (Magnolia grandiflora)
A magnólia a legnemesebb virágok egyike. Ez a selymes virágillat a kiváltságosok ajándéka, amely mesebeli tájakra repíti a gondolatokat a hétköznapoktól, tisztítja a tüdőt, a légutakat és a fejet. Javítja a az érzékszervek működését, harmóniát, nyugalmat és békét áraszt és egyben fokozza a női vonzerőt, és az önbecsülést.

Agarfa (Aquillaria agollocha)
Kimerültség, idegrendszeri panaszok, álmatlanság esetén is hasznos. A szeretet és a spiritualitás illata.

Amber (Pinus succinifera)
Illata fanyar, stresszoldó és élénkítő hatású, elősegíti a meditációt. őseink asztma, ízületi bántalmak és vesebetegségek esetén alkalmazták.

Bergamot (Citrus aurantium)
Alkalmas az önbizalom helyreállítására, fáradtságra, stresszre, megfázásokra

Gyömbér
Másnaposságra, immunrendszer erősítésére, fájdalomcsillapításra

Ylang-ylang
Csillapítja a haragot, a félelmet és a csalódottságot, eközben előmozdítja a szeretet, a biztonság érzetét, a pozitív érzelmekre és érzésekre ösztönöz.

Mirrha
Meghozza a kezdeményezőkészséget, erővel tölt el. Segíti a tisztánlátást, az összpontosítási képességeket. Megfékezi a túl szenvedélyes érzelmeket.

Pacsuli, Büdösmenta (Pogostemon cablin)
India legmisztikusabb illata. Gazdag, földes, fás illata felszabadítja a tudatalatti energiákat. A pacsuli illata az idő múlásával egyre finomabb lesz, akár a jó bor. Elveszíti fanyarságát, és balzsamossá válik. Aromája olyan tartós, hogy a ruhákon még többszöri mosás után is megmarad.

Pézsma / Musk (Mimulus moschatus)
Sokak szerint a pézsma a szex illata, az univerzális afrodiziákum. Nyugtató, lázcsillapító hatást is tulajdonítanak ennek az illatnak, de szívbetegségekre is ajánlott.

Rozmaring
Elsősorban migrénre ajánlott.

Rózsa
Ösztönzi és bátorítja a szerelmet. Elhárítja az érzelmi akadályokat, ezzel megnyitja az utat a boldogság előtt.

Sáfrány
Segíthet megemészteni a múlt kellemetlen emlékeit. A hagyomány szerint a szeretet és a termékenység fokozója.

Szantál (Santalum album)
A szantálfa illóolaja India legkedveltebb szakrális illata, amely a déli-indiai Malajam hegység erdeiből származik. Megnyitja az elmét a meditációnak, lecsendesíti a gondolatokat, tisztítja a bőrt és a vért, lazítja az izmokat. Használata nyitottá és megértővé tesz. A buddhista és hindu ceremóniák elmaradhatatlan kelléke: a Keleti hagyomány szerint halotti toron égetve illatával könnyebben jut el az elhunyt lelke az istenhez, illetve illata távol tartja a gonoszt.

Tömjén
Lassítja légzést, így lehiggadva fölösleges izgatottságunk elmúlik. Koncentrálja és állandósítja a figyelmet.

 Vetiver / Khus
Az érzelmekről a gondolatokra és a cselekvésre tereli a figyelmet.

Hatszög.jpg

 

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

süti beállítások módosítása