Hogyan szokj le a halogatásról? A Pató Pál-effektus leküzdése
2016. február 02. írta: ye.smile.love

Hogyan szokj le a halogatásról? A Pató Pál-effektus leküzdése

Ahelyett, hogy lépnénk a saját boldogságunk megvalósítása felé, sokszor inkább várakozó állásponton vagyunk és félünk mozdulni. Azt érezzük, hogy most még nem, majd legközelebb, halogatjuk az első lépést, toljuk az időpontokat magunk előtt és közben azon kapjuk magunkat, hogy hopp, elment egy év. Két év. Vagy több. És még mindig nem történt semmi. Te is Pató Pál vagy?
rain_drops_10-wallpaper-1024x768_1.jpg

A halogatás népbetegség. Megrekedsz tőle azon a szinten, ahol a saját, személyes boldogságod csak álom marad és nem célkitűzés. Ahol csak álmodozol arról, hogy egyszer majd jó lesz, de mégsem teszel érte. Mitől boldogok a boldog emberek? Attól, hogy első sorban tevékenyek. Tesznek minden egyes nap azért, hogy az életük harmonikus legyen, hogy a céljaikhoz minden egyes nap még ha kicsivel is, de egyetlen lépéssel közelebb kerüljenek.
Szeretnél valamit kezdeni az életeddel? Szeretnél végzettséget? Vagy jobban élni? Szeretnél saját vállalkozást? Persze, az ember sok mindent szeretne. És az, aki helytelenül gondolkodik, már itt el is veszi a saját kedvét attól, hogy lépjen. 
Mert most nincsen pénzem. Most nincsen lehetőségem. Nem menne, mert nem vennének fel. Manapság lehetetlen vállalkozásba kezdeni, várok még, hátha jobb lesz. Nem kapok úgysem jobb állást. 
Az ember nagyon kreatívan tud kifogásokat keresni arra, miért NE tegye meg az első lépést. De mi lenne, ha a kreativitását inkább a megoldásokra fordítaná? 

Ésszerű keretek között persze, de muszáj átlátni a különbséget aközött, hogy valóban hiszed-e, hogy jobb élet vár rád, vagy csak álmodozol. 
Az ésszerű kereteket úgy értettem, hogy nyilván, ha minimálbért kapsz és a fele elmegy az adósságokra (jobb esetben csak a fele), akkor nem fogsz tudni egyik hónapról a másikra több fős céget alapítani. DE: például elkezdhetsz utánaolvasni, információkat gyűjteni és üzleti tervet készíteni. A lényeg, hogy kezdd el valahol.

amazing-beautiful-book-clock-favim_com-915060.jpg
Fel kell ismerned azt, hogy csak a sült galambra várók közé tartozol, vagy ahhoz az oldalhoz, aki nem az akadályokat állítja saját maga elé, hanem keresi a kapaszkodókat és a lehetőségeket. Valahol el kell kezdeni!

Ne emelj falakat magad köré a halogatással. Sokszor ez csak lustaság, de van, amikor a szülői minta látszódik a motivációnkon. Ha gyakran hallottad a szüleidtől gyerekkorod óta, hogy "Az nem fog menni", "Felesleges", "Úgysem fog sikerülni", akkor elég nagy az esély, hogy egyszerűen csak a rossz mintát vetted át. Ezt tudatosan meg lehet változtatni, ha felismerjük, hogy téves szemszögből közelítjük meg a témát. Ha nem lépsz, akkor nem fog történni semmi. A semmitől pedig nem lesz jobb. Kemény beismerni önmagadnak a valóságot, de muszáj: ha csak sopánkodsz, hogy mennyire rossz az életed, de ténylegesen semmit sem teszel, akkor bizony nem lesz jobb. Viszont esélyesebb, hogy rosszabb az lehet.

Nézzünk pár tippet, hogy hogyan léphetsz előre az életedben:

1. GONDOLKODJ CSAK KIS LÉPÉSEKBEN!
Mindig csak egy lépcsőfokkal feljebb. Ne világmegváltó terveid legyenek. Minden nap váltsd meg a világ egy piciny szeletét, ami csak a tied. Nem kell nagy lépésekben gondolkodni. Nagyon sokan itt rontják el az egészet!
2. NE HAGYD, HOGY AZ ELKESEREDÉS ELHATALMASODJON RAJTAD!
Az elkeseredés csak negatív gondolatokat hoz, erősnek kell lenned és nem hagyni, hogy eluralkodjon, mert előrevetítesz olyan rossz dolgokat is, amik amúgy jóllehet elkerülnének.
3. TERVEZZ ÉSSZERŰEN!
Minden hónapban csinálj költségvetést, vezess háztartási naplót, és írkáld fel a kisebb terveidet, céljaidat. Ezekre csak az mondja, hogy hülyeség, akik képtelenek bármit is tenni a saját boldogságukért. Aztán mindig szoríts ki valamire, ha halogatod, sosem fogod megvenni/megtenni. Keresd meg azokat a megoldásokat, amelyek a legkevesebb költséggel járnak, és kezdj el előre dolgozni.
4. LÉGY TÜRELMES!
A változás olykor nem rövid folyamat és nem egyik napról a másikra történik, de több kis apró lépéssel közelebb kerülhetsz a célodhoz. A siker olykor nem adja könnyen magát, de a sok munka és türelem behozza a gyümölcsét, csak ne állj meg félúton. Havonta tegyél meg valamit a hosszútávú céljaidért, naponta pedig a mindennapjaidért, hogy jobban teljenek. Tenni, tenni, tenni! 
5. VÁLTS SZEMLÉLETET!
Ha eddig rossz volt az életed, a legeslegfontosabb, hogy első körben a gondolkodásmódodat kell megváltoztatnod. Néha a körülményeinken nagy mértékben nem tudunk változtatni, de azon viszont igen, hogy milyen szemszögből nézzük a dolgokat. A te döntésed, hogy áldozatként szemlélődsz, vagy részvevőként.
6. TANULJ A SIKERESEKTŐL!
Mindenkinek vannak sikeres ismerősei. Felejtsd el azokat, akik mélységesen együtt éreznek veled abban, hogy mennyire szegény, szerencsétlen vagy. Azzal hidd el, nem fog semmi motiválni. Helyette keresd azoknak a társaságát, akik optimista életszemléletben élnek, lesd el az életmódjukat, s ha kell, kérj tőlük tanácsot is, és hasznosítsd azokat a saját életedben. 
7. KERESS PÉLDAKÉPET!
Kövess ismert embereket, oldalakat, ahol azokkal a témákkal foglalkoznak, amelyek érdekelhetnek. Tőlünk inspirációt kaphatsz, motiválhatnak abban, hogy éld az életedet helyesen és tudatosan. Emellett hasznos információkhoz juthatsz, ami közelebb vihet a terveid eléréséhez.

 

Az embernek olykor nagyon sok mélypont, vagy még több értelmetlen szenvedés kell ahhoz, hogy egyszer csak besokalljon és változtasson. A leggyakoribb téves hozzáállás, hogy egyből akadályokat gördítünk magunk elé, kifogásokat keresünk és nem a kis lépcsőfokokban gondolkodunk. Így viszont sosem lesz előrelépés. 

Néha nehéz megtenni az első lépést, de a tétlenséggel még esélyt sem adunk az életünk fejlődésére. Légy bátor, és indulj el az utadon!
 
HA TETSZETT A POSZT, KERESS A FACEBOOK-ON!
1377580_10152203108461729_809245696_n_1.png
süti beállítások módosítása