Tizenöt tipp konyhakoboldoknak
2013. november 29. írta: ye.smile.love

Tizenöt tipp konyhakoboldoknak

Kik a konyhakoboldok? Azok, akik inkább hátrányára vannak a konyhának, és nem előnyére. Azt is mondhatnánk, ha nem a főzőtudományra értenénk, hogy ellentétei a konyhatündéreknek.

00114320c951093f48930e.jpg

A konyhakoboldok konyhájában bármit találhatunk, még kisegeret is. Nem állítom, hogy mindenki, aki konyhakobold, az feltétlenül igénytelen is, de sokszor bizony-bizony hiányosságok találhatóak náluk az elvégzett konyhai teendők terén, és azért felüti a fejét a trehányság.

Természetesen tréfába burkolva, de azért hátha segítenek ezek a tippek azoknak, akiknek a hasonló tevékenységek nem mindig jutnak eszükbe. Vagy azoknak, akik most költöznek külön, és otthon eddig nem ők foglalkoztak ezekkel a dolgokkal, nos, nekik is jól jöhet a pár tanács. (Halkan megjegyzem, hogy úgy tapasztaltam, fiúknál gyakrabban „kobolkodnak”.)
Néha hihetetlen, mennyi helyre kerülhet morzsa, kajamaradék, vagy bármi. Ha figyelünk pár részletre, talán nem lepődünk meg annyiszor. Azoknak szól ez a poszt, akik nem akarják, hogy a konyhájuk szeméttelep szagú- és kinézetű legyen.

Vajon ki ismer magára, vagy egy ismerősére? Te is konyhakobold vagy, vagy csak ritkán trollkodsz a konyhában?

1343606950598_637643.png

TIPPEK KONYHAKOBOLDOKNAK A REND MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN

A HŰTŐ NEM MOSSA KI MAGÁT...

Bizony. Ha nem takarítjuk gyakran, bizony ott marad az üveglapon a mancs, és a kajamaradék belül. (Főleg, ha nem figyelünk oda arra, hogy ügyetlenek vagyunk és lecseppen/kiesik/hozzányomódik az étel. Nem árt néha leolvasztani és kisuvickolni.

...A CSÖPÖGTETŐ TÁLCA SEM.

Bár a tiszta és elmosott edényeket, tányérokat tesszük rá lecsöpögni (ugye?), attól még egy idő után bepiszkolódik. Főként az evőeszköztartó részének az alján szokott hamarabb koszos lenni. Valószínűleg a víz és a fém evőeszközök közötti korrodációban lehet a válasz.

ÜRES TÁNYÉR A HŰTŐBEN?

Ha van egy tányér a hűtőben, és az utolsó szalámit te veszed le róla, azért ne hagyd ott a tányért üresen. Tudjuk, hogy ez így egyszerűbb, de ezt inkább ne! Az üres felvágottas papírokkal hasonló a helyzet.

man-housework.jpg

ÜRES TEJES DOBOZ

Ugye ezt sem a hűtőben tároljuk, de ha már ügyes voltál és eszedbe jutott kivenni és kidobni, egy plusz ötlet: a papír tejes dobozokat ha vízzel jól kiöblíted, hagyod kicsöpögni kicsit, majd összenyomod laposra, nem csak helyet spórolsz meg vele a szemetesben, de nem is fog besavanyodni és nem lesz olyan szaga, mintha beleokádtak volna a kukába.

FLAKONOK

Feltételezzük, hogy szelektálva gyűjtöd a szemetet, de ha mégsem, akkor az előző ponthoz hasonlóan ha minden műanyag flakonból kiöntöd a maradék italt, majd összetaposod, kinyomva belőle a levegőt, és mielőtt visszaszívná magába azt, gyorsan rácsavarod a kupakját, szintén helyet spórolhatsz a szemetesben. 

SZEMETET A SZEMETESBE!

Van olyan, amikor sikerül oda nem figyelve mellé dobni a belevalót, de ne hagyd ott. Gáz is, oda is rohad és plusz söpörnivalód is lesz.
Amikor pedig tele van már annyira, hogy már púpozva van a szemét benne és a teteje is útban van, ne akard még rádobni azt a tejfölös poharat, vagy kenyeres zacskót. Ja, és a sörös dobozoknak sincsen messzebb a kuka belseje, mint a kuka melletti hely.

SÖPRÉS

Jut eszembe. Ne csak ott, ahol a „papok táncolnak”. Igen, a fiúk hajlamosabbak amolyan egyszerűsített söprést végezni, de a kuka mögött ott marad a morzsa, ha nem húzod el azt és nem sepred ki mögötte! Ja, és nem árt a morzsát mondjuk rögtön felsöpörni, ha leszóródik, mert belelépni senkinek sem kellemes, hanem inkább idegesítő és még szét is hordod.

man-cleaning (1).jpg

TŰZHELY SEM ÖNTISZTÍTÓ

Ha nem akarsz izzadt és karizmokat megerőltető órákat tölteni a rászáradt ételmaradékok levakarásával, akkor célszerű még akkor letörölni, amikor lecsöppen, vagy rögtön főzés után. Minél többet vársz vele, annál nehezebb lesz, hidd el.

ÁZTATOTT EDÉNYEK

Ha az a fajta vagy, aki beáztatja az edényeket, az már pluszpont. De kérlek, öntsd is ki, mert ha egy hétig áztatod, olyan szaga lesz, hogy gázálarccal fogsz tudni csak bemenni a konyhába. Nem túl fantasztikus átélni.

UZSIMARADÉK

A munkába elvitt és meghagyott főételeket a műanyaggal együtt nem a mosogatóba (ismétlem, nem a mosogatóba!) kell kiönteni. A rizs, meg a zöldség és még a csont sem fog lemenni a lefolyón. És szintén „jó” lesz az illata. Szóval: NE.

GÁZ ELZÁRÁS

(Na jó, ez a pont nem ide való, de a paranoiásoknak jó tipp, ha nem akartok felrobbanni, mindig zárjátok el rendesen a gázt. Basszus… ! Hahh...jó, el volt zárva! :) )

man-cleaning (2).jpg

KONYHARUHA "VASSING"

Akármennyire hihetetlen, de a konyharuha az nem az a tárgy, amelyet többszöri, vagy hosszas használat után, kimosás helyett kidobni kell, majd újakat venni. Igen, egy idő után nem csak koszos is lesz, hanem büdös is, hiszen tele van ételmaradékkal. Ja, és ne a ruháiddal együtt mossad. Minden konyharuhát bizonyos időközönként illik beáztatni mosószeres vízbe, majd átfőzni őket, aztán utána kimosni mosógéppel. S lám, tiszta lesz. Bár vannak olyan konyharuhák, amelyeken már tényleg csak az segít, ha megetetjük velük a kukát, de addig nem kéne eljutni.

POHÁRSZÁRÍTÁS

Ha már nem fér a csöpögtetőre a pohár, és rákényszerülsz, hogy konyharuhára tedd, akkor sem borítsd le teljesen, mert bepállik és nem lesz kellemes szaga. Inkább próbáld meg úgy, hogy leteríted a konyharuhát egy tálcára úgy, hogy a széléhez tudd állítani a poharakat, bögréket. De egy kis rés mindig legyen.

MACSKARISZTOKRATA

Igen, a macska aranyos állat, meg kapjon meg mindent, de ne a konyhaasztalra tedd a tálkáját, hogy a kutya ne egye el előle. Akármennyire is aranyos, de gondolj bele, hogy ugyanott készíted a saját vacsorádat és a macskaszőr nem éppen hozzávalója, márpedig az ebben az esetben mindig lesz az asztalon. Meg aztán elszemtelenednek a cicuk és nem fog nekik számítani sem csöpögtető, sem vágódeszka, ha éppen ott lett hagyva, vagy éppen főzöl.

264.jpg

KISZÓRT EZ MEG AZ

Ha kiszóródik a liszt, cukor, só, búzadara, kávé, satöbbi a polcra, szedd fel. Ennyi erővel a lisztet is tárolhatnád simán a polcon, kiöntve a zacskójából, amit ha főzöl, csak bele kell kotorni az edénybe. A cukor ráadásul nyáron veszélyes, mert nem csak a hangyák, hanem a darazsak is közkedvelten látogatják a konyhát.

MIKRÓ ÉS MIKRÓBÚRA

Nos, a mikrohullámú sütő az egyik legjobb hely arra, hogy a kaja kifröccsenjen. És ki is szokott. Még ha műanyag búrát is használsz, valahol elkerülhetetlen, hogy belülről zsír- és olajfröccsenések tarkítsák. A kolbászzsír és barátai mindig megmutatják,hogy ott jártak a kis melegítőalkalmatosságban. Egyrészt a mikrót sem árt megnézni néha közelebbről, és nem csak berakni a tányért, meg kivenni, majd otthagyni, másrészt a mikróbúra is jó kis baktérium gyűjtőhely, csak lesd meg két hét után, ha gyakran használod. Ja, és még valami: a mikróban lévő tányér is kivehető! Azaz, azt is el kell mosni a búrával együtt , mert bizony arra is jut az ételből.

 mzine.co.uk.jpg

Remélem, fel tudtam hívni a figyelmet azokra az „apróságokra”, amelyeket nem árt, ha nem halasztunk el, ha azt akarjuk, hogy rend legyen és tisztaság a konyhában, persze a szokásos takarításon és mosogatáson felül.
Persze ezek normális esetben alap dolgoknak számítanak, de azért remélem, segítettem picit az igazi konyhakoboldoknak, akiknek ezek egyáltalán nem, vagy ritkábban jutnak eszükbe.

 

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy Tetszik gombot!

Ye.Smile.Love a Facebookon ITT.

süti beállítások módosítása