Tedd szebbé mások karácsonyát! Segíts vagy adományozz!
2013. december 05. írta: ye.smile.love

Tedd szebbé mások karácsonyát! Segíts vagy adományozz!

 

Vannak olyanok, akiknek a karácsony nem azt a dilemmát jelenti, hogy töltött pulyka, vagy rántott hal legyen az asztalon szenteste. Vannak olyanok, akiknek arról szól, hogy a család melyik tagja egyen kevesebbet, hogy mindenkinek jusson, még talán másnapra is. Vagy arról, hogy melyik bútort darabolják fel a lakásból, mert már nincsen fűtésre való tüzelőanyag.

cry-deception-desesperate-girl-sad-Favim.com-44165.jpg

Ahogyan arról korábban az ATV is beszámolt, hazánkban nagyon nagy mértékű az elszegényedés. Ijesztő méreteket ölt a nélkülözés és ennek mértéke sajnos még mindig romló tendenciát mutat. 

„2011-ben a súlyos anyagi nélkülözés a lakosság több mint egynegyedét érintette. [...]A lakosság 4,9%-a, azaz 481 ezer ember élt olyan háztartásban, amelyet egyszerre érintett a jövedelmi szegénység, az alacsony munkaintenzitás, és a súlyos anyagi nélkülözés. E három szegénységi elem együttes jelenléte mélyszegénységet jelent." (A KSH 2012-es adatai szerint.)


Szörnyű abba belegondolni, hogy mennyi olyan család van, akik nem hogy ajándékot, de jóformán ételt sem nagyon tud adni a gyerekeknek, és ez sajnos nem csak az ünnepekre vonatkozik. Mennyi olyan gyermekét egyedül nevelő szülő harcol a mindennapi megélhetésért - és ezt szó szerint kell érteni-, hogy éppen csak elvegetáljanak. Vagy még azt sem. A rezsiköltségek néha olyan magasak, hogy nem tudják mindegyik számlát befizetni, jobb esetben egy-egy mindig hátralékban marad, közben élelmiszerre sem marad és aztán eljön a vég: amikor az áramot, vagy a gázt kikapcsolják. Elég csak egy kicsit körbenézni az ismerőseink között, és egyáltalán nem nehéz ilyen embereket, élethelyzeteket találni.

picstopin.jpg

„Egy háztartást akkor nevezünk depriváltnak – szükséget szenvedőnek –, ha a lenti felsorolásból három feltételnek, súlyosan depriváltnak, ha négy feltételnek nem tudnak megfelelni:
(1) képtelen a nem várt kiadásokat fedezni;
(2) nem engedhet meg magának évi egy hét nyaralást az otthonán kívül;
(3) nem képes a különféle tartozások törlesztésére;
(4) nem engedheti meg magának legalább kétnaponta hús-, csirke- vagy halétel fogyasztását;
(5) nem képes az otthonát megfelelően fűteni." 
-írta az ATV.


Nem csak az egy-, vagy több gyermekes családok vannak kitéve ezeknek a szörnyűségeknek, a kisnyugdíjasok is beletartoznak abba a körbe, amely a legszegényebbek közé tartozik. Az alig (vagy azt meg sem haladó) harmincezer forintból szűkölködő idős, beteg emberek, akiknek nincsen családjuk, csak egy örökölt házuk, amelynek a fenntartási költségeit nem tudják fizetni ebből az összegből,ott, egyedül éheznek és fáznak. Vagy azok az emberek, akik önhibájukból elvesztették a lakásukat, házukat, betegség miatt nem tudtak munkát találni, és az utcára kerültek.
Azok az emberek, családok, akik szintén az év minden napján küzdenek egy súlyosan beteg családtag ellátásával, vagy kezeltetésük kifizetésével. 
Azok az emberek, akik azt remélik, hogy legalább olajos kenyér kerülhet az asztalra, és valahogy, csodával határos módon túlélik ezt az évet is. 

A karácsony a szegényeknek sok szempontból az év egyik leggyötrelmesebb időszaka. Nem csak azért, mert a nyomor és az állandó kínlódás az éhezéssel, a hideggel, a reménytelenséggel már cseppnyi lelkierőt nem ad nekik, hogy valaha lehet jobb, hanem mert a karácsony ünnepének meghittségét néhol csak egy fűtött ház, vagy egyetlen teli hassal telt karácsonyi este nyújthatná. A karácsonyfa, vagy a szaloncukor, sok helyen csak álom. 

poor_detail2.jpg

Magyarországon létezik jó pár olyan szervezet, akik segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Adományként jutnak el hozzájuk az ajándékok, akár ételről, akár tisztálkodási szerekről, vagy gyógyszerről, illetve apróságokról van szó. 
Nem csak év végén, a karácsonyi szezonban tevékenykednek, hanem egész évben, de ilyenkor fokozottan összpontosítanak arra, hogy minél több olyan családnak tegyék szebbé az ünnepeket, akiknek egyébként ezek a napok is kínszenvedéssel járnának. Ha már egy kicsi gyermeknek öröm jelenik meg az arcán, akkor valamennyire célt érnek ezek a segélyszervezetek, s bár ettől az életüket nem fogják ténylegesen megváltoztatni, de okoznak nekik pár reményteli és boldog pillanatot.

Megható a hozzáállása annak a rengeteg segítőkész embernek, akik akár magánemberként, akár egy segélyszervezet tagjaként igazi összefogást mutatnak és karitatív tevékenységeket végeznek, hogy rengeteg adományt osszanak szét a szegények között.

3news.co.nz.jpg

Aki úgy érzi, hogy segíteni tudna, esetleg étellel, a gyerekeknek ajándékokkal, használt ruhával, tüzelőanyaggal, vagy bármivel, azoknak összegyűjtöttem egy listát, hogy egyszerűbben megtalálják a működő segélyszervezeteket, vagy nyílt kezdeményezéseket, akikhez adományozás ügyében lehet fordulni. 

CIPŐSDOBOZ AKCIÓ
Határidő: december 18.
A Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei tartják kezükben ezt az ajándékozási akciót. A weboldalukon feltüntetett helyszíneken lehet leadni az egyénileg összeválogatott ajándékokból összeállított becsomagolt cipősdobozt. A dobozokat eljutattják a rászoruló gyermekekhez, az oldalon minden információ megtalálható ezzel kapcsolatban. 
www.ciposdoboz.hu

MIKULÁSGYÁR
Határidő: december 22.
A Mikulásgyár is várja az ajándékokat, az 56-osok terén, Pesten, a Mammut II Bevásárlóközpontban, országszerte az Invázió üzleteiben, a Duna House kirendeltségein az egész országban, a Győri ETO Parkban és minden postán. De akár önkéntesnek is jelentkezhetsz, ha segíteni szeretnél és sok a szabadidőd.
www.mikulasgyar.hu

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT
Az egyik legnagyobb karitatív tevékenységet folytató szervezet a MMSZ. Akár a központjukban Budapesten, a 12.kerületi Szarvas Gábor út 58-60.-nál le lehet adni az adományokat, vagy az elérhetőségek menüpont alatt felsorolt rengeteg szervezeti egységüknél. Lehetőség van pénzbeni adományozásra, az oldalon bankszámlaszám is fel van tüntetve. 
www.maltai.hu


CARITAS HUNGARICA
A Katolikus Karitász a magyar Katolikus Egyház országos jellegű szervezete. Az Alapítvány adományokat gyűjt és ezzel kizárólag a Katolikus Karitász tevékenységét támogatja. Programjaik között a „Jónak lenni jó!” jótékonysági kampány is működik, az MTVA támogatásával, és számos helyszínen igyekeznek munkatársaik és önkénteseik a hideg okozta nehézségek leküzdésében, segítenek az idős, beteg embereknek, ételt és élelmiszercsomagokat valamint meleg teát osztanak. 
www.karitasz.hu


HUMAN INTERNATIONAL

A Human International polgári társulás egy ausztriai segélyszervezettel összefogva juttatja el segélyszállítmányaikat kórházakba, iskolákba, öregotthonokba, krízisközpontokba, hajléktalanszállókra, gyermekotthonokba, rászoruló sokgyermekes családokba vagy egyedül élő, idős betegekhez is.
http://humaninternational.eu


SOS GYERMEKFALU
„Az SOS gyermekfalvak munkája négy alapelven nyugszik. Minden gyermeknek szerető szülőre van szüksége; legjobb, ha testvérei között, biztonságot nyújtó családias környezetben nő fel a gyermekfalu segítő közösségén belül.” Nem csak hívható adományvonalat működtetnek, hanem a „Hogyan segíthet/Karácsony” menüpontok alatt is adományozhat a gyerekek részére. 
www.sos.hu


OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET

Az egyesület a lelkileg és szociálisan rossz helyzetben lévő emberek, családok, hátrányos helyzetű gyerekeket, hajléktalanokat és katasztrófa által sújtottakat támogatja és segíti, hogy emberhez méltó életet élhessenek, egyensúlyba kerüljenek és jussanak vissza a társadalmi perifériába.
www.oltalom.hu

ÖKOMENIKUS SEGÉLYSZERVEZET
„Az Ökumenikus Segélyszervezet egy közösség, mely az összefogás erejével nyújt
hatékony segítséget a nélkülözőknek és bajbajutottaknak. Kiemelt célkitűzése, hogy esélyt kínáljon a felzárkózásra a szegénységből kiutat kereső családok számára.[...] Tervezett és rendkívüli adománygyűjtő kampányaink során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyűjtés világos célok mentén, etikusan és átláthatóan történjék.”
www.segelyszervezet.hu

NAGYCSALÁDOSOK ORSZÁGOS EGYESÜLETE
Határidő: december 13.
Az egyesület az Angyali csomagküldő szolgálat kampány keretein belül keresi azokat az embereket, akik ideiglenes „angyalságot” vállalnának a rászorulóknak összekészített ajándékcsomagjaikkal. A NOE tevékenysége minden területre kiterjed, főként a nagycsaládosok támogatása, segítése.
www.noe.hu

 
Egyéb alapítványok, szervezetek:

GYERMEKÉTKEZTETÉSI ALAPÍTVÁNY
www.gyea.hu

BUDAPEST ESÉLY NONPROFIT KFT. 
www.pestesely.hu

MENHELY ALAPÍTVÁNY 
www.menhely.hu

MTA GYEREKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM
www.gyerekesely.hu

CSALÁD, GYERMEK, IFJÚSÁG KKE
www.csagyi.hu


A tél és a rengeteg helyen kialakult rossz helyzetek miatt, gondoljuk át, hogy mik azok a dolgok, amelyek hasznosak lehetnek annak, akinek adjuk. A gyerekek biztosan örülnek a játékoknak, vagy az irodaszereknek (az iskola miatt), de akár egy kiló kenyér és egy doboz vaj, de a zsír is jól jöhet, illetve konzervek, vagy olyan tartós élelmiszer, amit nem kell hűtőbe tenni, ugyanis sok helyen még áram sincs. A tisztálkodási szerek is hasznosak lehetnek, szappan, sampon, babáknak való termékek, pelenka, satöbbi...ezeket mind-mind nehéz megvásárolni egy kevés pénzből élő családnak. Gáz palack hősugárzóval, és meleg takarók is jól jöhetnek ott, ahol a fűtés nem működik. Az időseknek ajánljuk fel, hogy besegítünk a gyógyszereik megvásárlásában, aki megteheti vidéken, kétkezi munkával is segíthet, fát vágni, takarítani, de egy tál sütemény is örömet okozhat. Akik rászorulnak, biztosan elkelne náluk egy-egy pár cipő, vagy kinőtt ruha, kabát, sapka, sál. Ahol tudjuk, hogy állatok is vannak, vihetünk állateledelt is, hiszen nem olcsó az állatok tartása és sok ember szívéhez annyira közel nőnek a kutyák és macskák, hogy inkább ők maguk kevesebbet esznek, de az egyedüli barátaik ne hagyják el őket.

Azok, akik nem tudnak eljutni ezekhez az egyesületekhez, vagy tudni szeretnék, hogy ki kapja azt a kis segítséget, amit nyújtani tud másoknak, azok csak kicsit nézzenek szét a környezetükben. Biztosan van egy idős néni, vagy bácsi, vagy beteg emberek, olyan gyerekek, családok, akiknek egy lábas étel, egy kis sütemény, vagy egy zacskó szaloncukor is örömet okozhat. Aki megteheti, segítsen.

Ha valaki tud még hasonló szervezetről, írja meg kommentben, vagy küldjön üzenetet a Facebook-oldalunkon és kiegészítjük a posztot!


Ye.Smile.Love a Facebook-on ITT.

süti beállítások módosítása