Hasznos tippek a diéta elkezdésénél
2014. január 16. írta: ye.smile.love

Hasznos tippek a diéta elkezdésénél


Belevágunk, feladjuk, megint belevágunk. Csináljuk ezt a fogyókúrát, azt a villámdiétát, ígéretek, semmi eredmény, vagy ha van is, akkor az csak ideiglenes. Utánaolvasunk. Megint és megint. Aztán rájövünk, hogy amit eddig csináltunk, az teljesen hülyeség.


sliced_vegetable_platter_1.jpg

 

A villámdiéták nem érnek semmit, és tökéletes alapjai a jojó-effektusnak. Mivel folyamatos éhezés megy alattuk, utána négyszer annyit zabálunk be. Természetesen a testmozgás elengedhetetlen a fittség tekintetében, s bár szervezetünk eltérő, de ténylegesen hatásosabb  a diéta+edzés kombináció. Hiszen nem elég lefogyni, az izmainkat is formába kell hozni. Hiszen a turbó diéták során nem csak zsírból veszítünk, hanem izomból is. Ezért testünk még mindig ugyanolyan tunya lesz,legfeljebb vékonyabb petyhüdt bőr takarja.

Itt jön az elhatározás: igazi diétát fogunk alkalmazni, életmódváltással. Ami azt jelenti: semmi cukor, semmi fehér liszt, kevés szénhidrát bevitel. Nincs csoki, ropi, kóla, nincsen zsíroskenyér, nincsen fánk, cukorka, csokoládé, rossz közérzet, tunyaság, gyomorproblémák. Ehelyett van: egészség, fittség, jó közérzet, több energia, jobb alak, és igazából mindenféle étel, csak más megvilágításban, más alkotóelemekkel. Kivéve a kenyér. De igazából erre is van megoldás.

A korrekt és hatásos diéta elemei valóban a cukor, liszt és szénhidrát megvonása, gyümölcsök evésének minimalizálása. Tapasztalatból tudom, hogy aki éveken keresztül ezeket bevitte a szervezetébe, nagyon nehéz eleinte átállni. Még ha többszöri nekifutásra sem sikerül, de a lényeg, hogy ne add fel végleg soha. 
Az alábbi bejegyzés viszont nem egyedül saját tapasztalatok alapján íródott, hanem rengeteg hozzáértő cikkje alapján.

A HELYETTESÍTŐK

  • Cukor helyett édesítőszerek számos verziója létezik: különböző márkájú, édesítő pötyi, folyékony édesítőszerek sztívia, eritrit. xylit, szorbit.

  • Pékárú helyett kenyérből, például van, akinek beválik a rozskenyér, kis mennyiségben, pl. reggelire, vagy a puffasztott termékek (rizs, búza stb), bár ez utóbbinak elvileg nagyon magas a szénhidrát tartalma, jobb elhagyni ezeket is ha fogyni szeretnénk. Szénhidrátcsökkentett lisztből készült kenyérféléket kaphatunk Norbi Update üzletekben, szeleteltet még Tesco-ban is, szerintem ízre nagyon jók, ráadásul cukormentes és szénhidrátcsökkentett édes péksütemények is sorakoznak a kínálatukban. Ízre ezerszer jobbak, mint az eredeti és nagy segítség a cukorbetegeknek, hiszen ehetnek édességet.

  • Ha már mindenképpen liszttel főzöl otthon, a fehér búzaliszt helyett próbáld ki a rozslisztet, a rizslisztet. mandulalisztet, lenmaglisztet például. A rozsliszt szerintem sokkal kellemesebb ízű.

  • Édességek helyett a szintén Tesco-ban is kapható Update pudingok és túrórudik közül lehet válogatni, márkaboltjukban pedig a csokis keksztől a joghurtig, mindenféle finomság, cukormentesen vár.

  • Napraforgó olaj helyett használj olívaolajat, sokkal egészségesebb. Sertészsír helyett pedig kókuszzsírt. De az igazság az, hogy magában a zsír nem hízlal. Tehát mértékkel használva beleilleszthető egy diétás étrendbe. Csak a helyettesítőnek írt zsiradékok egészségesebbek.

    tumblr_m64w1hG8zz1r5znk9o1_500.png

 

APRÓ TIPPEK, NAGY SEGÍTSÉGEK, KIS "CSALÁSOK"

- ha pl. ennél 2 darab rozs zsemlét, picit csalhatsz úgy, hogy csak egy darabot veszel, hosszában vágod ketté, kettéveszed és mindkét oldalára külön teszed a sonkát, stb. (vajat ugye nem igazán kellene használni ;)) Így az agyad vizuálisan azt a képet kapja, hogy kettő van, de mégis fele annyi mennyiséget eszel meg.

- a nagy tányért felejtsd el, egyél kis tányérból. Hidd el, jól fogsz lakni így is és a gyomrod is könnyebben dolgozza fel az ételt.

- próbálj meg 3-4 óránként enni, de kis adagokat, így nem lesznek falási rohamaid, mert folyamatosan kapja a szervezeted a táplálékot. A "hat után nem eszek" témát is felejtsd el, mert nem mindig sikerül munkából, életvitelből adódóan így táplálkozni, lehet, hogy az ötödik apró étkezés este 8-ra esik, de akkor sem kell kétségbeesni, csupán olyan táplálékot bevinni, amely nem szénhidrátgazdag. A lényeg, hogy SOSE éhezz!

- a tányérodon mindig szépen rendezd el az ételeket, és egyél lassan, jól rágd meg a falatokat, a látvány vizuálisan is jóllakat.

- igenis az elején szánd rá azt az időt, amíg az üzletben a csomagoláson böngészed a szénhidráttartalmat, hamar belejössz és utána csak kapkodod a polcról a számodra megfelelő termékeket.:)

- ne dőlj be a light termékeknek! Igaz, hogy például sok gyümölcsjoghurt zsírszegény, de emellett tele van cukorral! Csak nézd meg, mit tartalmaznak. Mindig a cukor és a szénhidrát mennyiség a fontos!

- amikor elfogyasztottad a kis adag ételt, és még úgy érzed, férne még mindig beléd, vagy annyira ízlik, hogy eteti magát, várj egy húsz percet. Addigra telítettségérzés alakul ki és nem fog kelleni a további adag.

- igyál étkezések előtt folyadékot, állítólag ez segít, mert a folyadék kitölti a helyet a gyomrodban és nem lesz szükséged akkora adag ételre. (Mondjuk ez nálam nem működött, de rajtam kívül mindenkinek igen, akivel erről beszéltem.:))

- minden köret helyettesíthető! köret tippek: mindenféle saláta (akár 2 féle zöldség, pl. paradicsom, uborka, kis kockákra vágva, picikét megsózod és nyakon öntöd joghurttal. Ilyen formában bármit kombinálhatsz), vagy párolt, sült zöldségek (szinte bármit meg tudsz pirítani nagyon kevés olajon, pl. sült zeller, sült cukkini, hús mellé isteniek!), aki nagyon burgonya-párti, próbálja ki az édesburgonyát, de persze nem olyan mértékben. Lecsóféle köret is simán mehet, és barna rizs nagyon kis mértékben.

- az alkoholt felejtsd el, meg a cukros üdítőket, a kávét is próbáld meg cukor nélkül inni, nem olyan vészes, ha a tej arány több benne (itt is a tej helyettesíthető mandula-, vagy rizstejjel, vagy tejporral esetleg.)

- kerüld a hüvelyes zöldségeket, mint a bab, borsó, stb. Puffasztanak is, és magasabb a szénhidrát tartalmuk. 

letöltés.jpg

Szóval ha odafigyelsz ezekre az apróságokra is, akkor eredményesebb lehetsz a diétában. De ne feledd, a fontos, hogy hetente legalább háromszor mozogj valamit.

Összesítve:  NO CUKOR, NO FEHÉR KENYÉRFÉLÉK, NO TÉSZTAFÉLÉK, GYÜMÖLCS, 
SOK FOLYADÉK ÉS MOZGÁS!

Oldalak, amelyek a segítségedre lehetnek a diétás tapasztalatok szerzésében:

www. shop.builder.hu

www.enportal.hu

www.testszepites.eoldal.hu

www.paleo-dieta.hu


Ha tetszett, lájkold a bejegyzést!

Ye.Smile.Love a Facebookon: ITT.

süti beállítások módosítása