Tényleg fogyni akarsz, vagy csak bohóckodsz?
2014. január 13. írta: ye.smile.love

Tényleg fogyni akarsz, vagy csak bohóckodsz?

 

A szigorú diéta, a helyes és egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás csodákra képes! De komolyan.

fat-hate-my-body-ugly-Favim.com-1038006.jpg

Sose arra a fogyásra legyél büszke, amit azzal értél el, hogy koplaltál/ a munkaidő nem engedte meg, hogy egyél/ szerelmes lettél/ kaja helyett állandóan cigi lógott a szádban/ vagy csak gyümölcsöt ettél többnyire csak/ a stressz hatására leszaladtak a kilók és ezek bármelyike mellett csepp időt sem fordítottál arra, hogy rendszeresen mozogj.
Hogy miért? Mert nem dolgoztál meg kőkeményen azért, hogy a tested a megfelelő állapotába kerüljön. Amiért nem dolgozunk meg, arra meg ugye nem is lehetünk joggal büszkék.

Mi a különbség az edzéssel és diétával való fogyás között és a "nemkajálokegésznap" típusú, mozgás nélküli fogyás között?
Elsődlegesen már ránézésre meg lehet állapítani. Például ha az a személy, aki edzés nélkül fogyott, leül valahol, a combjai még mindig puhán szétfolynak. Vagy mert hiába vékony, vagy vékonyabb, a hasán gyűrűzik a puha, kissé megnyúlt bőr (itt nem a túlsúlyos, nagy mértékű súlyvesztésre gondolok!). Ez mitől lehet? Attól hogy nem építette az izmait edzéssel, nem tartotta azokat karban és a bőre alól a nem a zsírréteg fogyott el főként, hanem az izom. Ez pedig nem éppen esztétikus és nem is jó. Ha nem edzed az izmaidat, el fognak sorvadni. Lassan, de biztosan. És ez ott fog látszódni, hogy hetven évesen a járókeret nélkül nem fog menni a séta. Az izmodat formálni muszáj. És itt ne az "izompacsirta" testalkatra gondoljatok, hanem az egészségesen izmos, fitt testfelépítésre. Aki edzés nélkül fogy (és még sokat is), legfeljebb úgy fog kinézni, mint egy nyúzott anorexiás, vagy egy hirtelen összerogyott rákos beteg. Talán csúnyán hangzik, de ez a valóság.


Ez a poszt kétféle hatással lehet rád, ha elolvasod: vagy azt fogod gondolni, hogy bunkó vagyok és nem olvasol többet (megjegyzem a poszt határozottan jószándékú motiválásnak íródott), vagy elgondolkozol azon, hogy feltetted-e már magadnak a kérdést, hogy valóban ezer százalékon megtettél-e mindent azért, hogy közelebb kerülj a kívánt külsőhöz, vagy a kívánt egészségi állapothoz és hogy erre a kérdésre mennyire válaszoltál saját magadnak őszintén.

beautiful-cute-fashion-fit-girl-Favim.com-132324.jpg

Hihetetlen, hogy mennyien elmondták, elmondják és még el is fogják mondani, mi a "titka" annak, hogy valaki fitt legyen és hogy nem siránkozni kell, hanem csinálni és okosan csinálni. Úgy tűnik, mindig is lesz mit kivesézni, kimeríthetetlen ez a témakör.
Nagyon sok edző segít ebben, ingyen információkat osztanak meg a fészbúk oldalukon, mert egyszerűen nem értik, hogy az emberek miért korlátolják be magukat úgyis sikertelen gyenge és buta és lusta próbálkozásokkal, amelyek nem szolgálják az egészséget, sem a fogyást. Nekik ezért kéne pénzt kérni, mert ez a szakmájuk, amit azért végeztek el, hogy ebből éljenek, mégis odáig fajult a dolog, hogy megszánták a sok téves információkkal szenvedő tájékozatlan fogyni vágyót és már blog formájában leírják ezerszer, meg ezerszer, hogy mit kell ahhoz tenni, hogy valóban minőségi fogyást érhess el.

Szerinted a fitnesz világában, vagy a testépítés világában ismert nők vagy férfiak mitől néznek ki olyan jól? Hát nem azért, mert a vércsoportdiétával és társaival szórakoznak, emellé káposztalevél kapszulát tömnek, szűztea kapszulával felváltva, és azon kívül, hogy a busz után kell szaladni egy percet kifulladva, teljességgel semmit sem mozognak.

commit-exercise-fitness-fitspo-Favim.com-1125212.jpg

A lényege az egésznek, hogy ha ésszerű irányelveket követsz, meglesz a hatása. A korrekt diétáról és edzésről pedig nem feltétlenül egy női magazin hasábjain kell keresni a választ, hanem olyan emberektől, akik ezzel foglalkoznak és szakértők a témában.
A sikeres alakformálás 70 százalékban az étkezésen és 30 százalékban a mozgáson múlik. De az egészséges fogyás nem működik csak az egyikkel. Mind a kettő szükséges hozzá.


Felejtsd el a fix idejű és meghatározott ételekből felépített villámdiétákat. Ha az egészségedet ki akarod nyírni, akkor csak csináld. Az igazi fogyás arról szól, hogy helyesen táplálkozol és rendszeres testmozgást végzel.
A rendszeresség azt jelenti, hogy minimum három-négy, maximum 6-7 edzés hetente. A diéta pedig nem azt jelenti, hogy egész nap eszel három szelet párizsit meg egy almát, vagy hogy csoki helyett zabfalatokat eszel, amiről mindenki tudja, hogy telis-tele van cukorral.

fit-fitness-health-justdoit-Favim.com-1118922.jpg

Tehát amíg azt gondolod, hogy a kilencven napig tartó diéta egészséges, és fogalmad sincsen, hány gramm szénhidrátbevitel szükséges testsúlykilogrammonként naponta, valamint szerinted a zsírszegény gyümölcsjoghurtok diétásak és amíg mozgás nélkül akarsz fogyni, addig valóban csak bohóckodsz.

Biztosan azt kérded, ki vagyok én, hogy kioktassalak. De korántsem ez a célom. Nem kell rám hallgatni. Hallgass azokra, akik a frankót osztják meg veled (a lenti linkeken például). Én tudom, hogy eddig nagyon sok mindent rosszul csináltam, de nem voltam rest utánaolvasni annak, hogy mi a helyes menete a dolgoknak. És tudom, hogy haladok egy cél felé, látom a meglepő különbséget a változásban, főleg az egészségi állapotomban. Engem ez motivál a legjobban. Hogy egészséges legyek. Tudom, hogy az aszthmám miatt már nem fulladok le, ha a buszhoz kell futni. És mindig felteszem magamnak a kérdést, hogy eddig mi a fenéért nem így csináltam? Bár messze még az én célom, de tudom, hogy jó irányba haladok. A te célod mi? Nem nekem kell, hogy válaszolj, hanem saját magadnak.

Te döntöd el, hogy hatvan évesen az izmaid szörnyen rossz állapota miatt bottal fogsz járni és többnyire azt is csak az orvosi rendelőig, vagy még vidáman szaladni fogsz a kis unokáid után a kertben. A helytelen diétának meglesz a böjtje, csak nem akkor, amikor fiatalon örülsz éppen annak, hogy a léböjtkúrával lement tizenöt kiló, hanem akkor, amikor idős korodban azon fogsz morfondírozni, miért nem tettél igazán az egészségedért egész életedben.

Helyek, ahol jó információkat kaphatsz:
(Figyelem, az utánaolvasásra időt kell szánnod, ha tényleg mindent tudni akarsz.)
www.sasafitness.hu, www.biotechusashop.hu, www.shop.builder.hu, Imre Ibi testépítő edző oldala, Konok Zsuzsi edző oldala, www.enportal.hu.



Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot!

Ye.Smile.Love a Facebook-on ITT!

Posztok a diéta témakörében még ITT.
Posztok az edzés témakörében még ITT!

süti beállítások módosítása