Edzés ajánló 5.: Outdoor Training Presinszki Ákossal
2013. november 17. írta: ye.smile.love

Edzés ajánló 5.: Outdoor Training Presinszki Ákossal


Nagyon örülök, hogy rátaláltam Ákos oldalára, ugyanis olyan programja van, amellyel más edzők hazai téren még nem próbálkoztak.
Egy olyan újdonságról van szó, amelyet, ha bemutatok, biztosan az lesz az első gondolatod, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálni! 
Az Érezd, hogy élsz program több lehetőséget is foglal magában. Ákos ezzel honosította meg nálunk a kültéri edzést. 
Az Edzés ajánló posztsorozatomban ez az első olyan bejegyzés, amelynek az edzéseit sajnos még nem volt lehetőségem kipróbálni, de a rövid oktatóvideókból otthon is lehet szemezgetni.

g.jpg

Az edzések közül az alábbi programokat lehet választani: 

  • Szabadtéri edzés nőknek
  • Kardio program
  • Csapatverseny program
  • Tonizáló-izomfeszesítő program
  • Box program
  • Fit-Ball labda program
  • Személyi edzés otthon 

Az Outdoor Training, azaz Kültéri edzés, ahogyan a nevében is benne van: arról szól, hogy az edzéseidet a szabadban, a friss levegőn végzed, hogy feltöltődj a csodálatos természet pozitív energiáival. 

Egyelőre csak Budapesten, szabad füves területeken, parkokban lehet csatlakozni a mozgásra vágyók csapataihoz, mint például a Városliget, a Népliget vagy a Margitsziget, de hamarosan a fővároson kívül is elérhetőek lesznek az Outdoor Training-ek opciói, a vidékiek hatalmas örömére. 

Ákos programjaiból találunk részleteket videó formájában az oldalán. A szuper összeállításokat felhasználhatjuk otthon is.

Kiknek ajánlom:

  • akik szeretnek csapatban edzeni, profi és tapasztalt edzővel

  • akik egy nagyszerű újdonságot szeretnének kipróbálni

  • akik szeretnek friss levegőn mozogni

  • akik szeretik a kihívásokat

Hogy miért érdemes még az Outdoot Traininget és az Érezd, hogy élsz programot választanod, arról meséljen maga, Ákos.

fitball-610x406.jpg

A bemutatkozódban azt írod, hogy külföldi utazásaid során tapasztaltál olyan dolgokat, amelyeket hazánkban nem igazán lehet látni: sokkal egészségesebb emberek, kitolódott életkorok, idősebb korosztály az edzőtermekben, gyakori edzés kint a szabadban. Amikor ezekkel szembetalálkoztál kint, akkor fogalmazódott meg benned, hogy ez az, amit nálunk is népszerűsíteni kell? Berobbantál a köztudatba és szerencsére egyre közkedveltebb lesz a sportolásnak ez a formája is.
Mit gondolsz, miért nem volt hagyománya ennek eddig nálunk?

Igen, külföldi utazásaim során ezt tapasztaltam. Ausztráliában a legszembetűnőbben. Az idősek fittek-egészségesek, sétálnak az óceán parton, futnak, rengeteget vannak kint a szabadban. Élmény, még csak látni is őket.
Ez kezdett el motiválni engem is, megmondom őszintén. Persze nem csak az idősebb réteg, a fiatalabbak is. Mert például Ausztráliában aki csak teheti, kimegy edzeni, ennek valószínűleg az is az oka, hogy az év nagy részében jó idő van, de miért ne lehetne ezt kis hazánkban is művelni, tavasztól-őszig?

Ez a tréning eddig itthon nem igazán volt ismert, a legtöbb ember vagy kondicionáló termekben edz, vagy eljár futni, kerékpározni, vagy valami mozgást végezni. Jobb esetben, hangsúlyoznám, mert sajnos erre nem nagyon van igény, itt Magyarországon. Ezen szeretnék változtatni. Felkelteni az érdeklődést azzal, hogy az embereket arra ösztönzöm, menjenek ki a szabadba, mozogjanak, sétáljanak, akár fiatalok, akár idősek! Mert a testünknek igénye van erre, szüksége van rá, hogy egészségesebben éljünk, fittebbek legyünk akár idősebb korban is. Fiatalosabban hajoljunk le egy leejtett zsebkendőért mondjuk hetven évesen. 
Akinek szüksége van motivációra, mellette leszek, mert értek hozzá, ez elengedhetetlen egy edző részéről. A közös hangot mindig megtalálom azzal, akinek motivációra van szüksége az edzéshez, a kitartáshoz, hogy legyen lelkiereje végigcsinálni és örömét lelje benne. 

964112_180681978770401_1317715206_o.jpg 

A szabadtéri edzés sok mindenben különbözik az edzőtermi edzéstől. Nem csak attól, hogy nincsenek gépek, hanem nem vagyunk bezárva egy terembe. Mitől jobb még, mik az előnyei és melyek a hátrányai? Vannak egyáltalán hátrányai?

Hátrányai nincsenek!  Sőt!
Ha jobban belegondolunk, nem vagyunk bezárva a négy fal közé, friss levegő hiányában. A tüdő megfelelő mértékű friss oxigénhez jut.
Ez a típusú edzés a szabadban történik, különböző kellékek segítségével. A friss levegőn, kihasználva a természet által nyújtott energiákat. Együtt, csapatban, vezetett tréningen, motiváció kíséretében. Mert a motiváció nagyon fontos. A legtöbb ember nem tud, nem szeret egyedül edzeni. Se otthon, se teremben, se sehol. Kell, hogy valaki, valakik legyenek mellette, mert a csapaterő óriási „löketet” tud adni. Mindenkinek akik dolgoznak benne. Még nekem is mint a csapat, vagy egy személy trénere. Engem is feltölt, adrenalinnal, energiákkal! Ezt szeretném átadni minél több embernek. Mert ha egyszer részese leszel, akkor vágyni fogsz rá. Nem beszélve arról, mikor látni fogod a változást a testeden, a mindennapjaidban jobban fogod bírni a munkát, vagy csak könnyebben fogsz felsétálni a harmadikra. Mert bizony ezt fogod észlelni!


A szüleid is sportemberek, élsportolók voltak, tehát valahol evidens volt, hogy a te életedben is nagy szerepet fog játszani az egészséges életmód és a mozgás. Már a kezdetektől eldőlt, hogy ezzel fogsz foglalkozni, vagy eleinte más pályán akartál elindulni? A családban mit sportoltak, és te mivel kezdted?  A tapasztalatokból mi az, amit mindenképpen tovább akarsz adni az embereknek? Ezelőtt úgy tudom, hogy pole dance edzőként dolgoztál. Miért döntöttél a váltásnál?

Szüleim mindketten labdajátékokkal foglalkoztak és a mai napig edzőként dolgoznak. Anyukám kézilabda, Apukám labdarúgás és kézilabda edző. Nekem és öcsémnek megadatott, hogy a kézilabda pálya mellett „nőhessünk” fel. Teljesen egyértelmű volt a jövő. Mindketten a kézilabdát választottuk. Igazolt játékosok, élsportolók lettünk már általános iskolai éveinkben, és életünk része lett a mindennapi mozgás, sport, tréning. Majd később nemzeti válogatott mezét is húzhattuk magunkra. Szóval tapasztalat, rutin van. Csapatban edzettem, dolgoztam mindig, tudom az előnyeit. Ezeket adom át.
Az évek alatt elvégeztem különféle edzői képzéseket, amelyek még több lehetőséget adtak, még nagyobb repertoárral tudtam segítséget nyújtani a hozzám fordulóknak, biztos tudással a hátam mögött.
Dolgoztam és dolgozom pole fitness trénerként, készítettem fel versenyzőket hazai és nemzetközi versenyekre. Mindig is favorizáltam a saját testsúllyal történő edzést, mert nagyon szépen formálja a testet. Ahogy az „Érezd, hogy élsz” programokban is megtalálható az edzés ezen formája.


A programjaid nagyon sokoldalúak! Fent említettem részletesebben az edzések típusát, amelyek között mindenki kedve szerint válogathat. A szabad tér alapjában véve rengeteg lehetőséget adhat a mozgásra, sokan nem is gondolnánk, hogy mennyire sokrétű ez a "műfaj" is, hiszen nem csak a futás meg a kerékpározás végezhető a szabadban. Nemcsak kortól, nemtől, de még erőnléttől is, vagy edzettségi szinttől függetlenül bárki részt vehet az óráidon. Mi az arány: nők, vagy férfiak jelentkeznek többen, illetve mennyire gyakori az idősebb vagy legfiatalabb korosztály az órákon?

Nők és férfiak egyaránt látogatják a programokat, a nők aránya azonban magasabb. Idősebb korosztályból egyelőre nem túl gyakorian érkeznek, de célom, hogy egyre több idős mozogjon. Sőt! Szeretnék idősek otthonába is ellátogatni, előadást tartani, felhívni a figyelmet mennyire fontos a napi rendszerességű mozgás. Ha ez tíz perc séta, akkor annyi. Mozogni-mozogni-mozogni! Nekik természetesen egy speciális program van kidolgozva, mert akár nyolcvan évesen is szükség van rá!

green_park_wallpaper_landscape_nature_wallpaper_1280_1024_1361.jpg

Nyilván nem mindenki egyenlő esélyekkel indul úgymond egy tréning alkalmával, hiszen van, aki kezdő, van, akinek az életében már régóta jelen van a sport. Mennyire tudsz figyelni külön-külön mindenkire? Szoktál javasolni kevesebb/több ismétlést, vagy másik gyakorlatot, másik edzéstípust? Odamész például egyénenként irányítani a gyakorlatok végzését, ha helytelen vagy máshogy végzik?

Mivel nem dolgozunk nagy csoportban, van lehetőségem és kapacitásom, hogy mindenkire külön figyeljek, motiváljak. Pont ezen okból kicsi a létszám. Pont erre van szüksége az embereknek. Ne tudjanak elbújni a hátsó sorban egy ötven fős csoportos aerobik, vagy például kettlebell tréningen. Igénylik az emberek a figyelmet, a hozzáértő eligazítást, mit, hogyan csinálnak, végeznek helyesen.


Egészségügyi problémákat szoktatok megbeszélni az órákra jelentkezőkkel? Volt már rá példa, hogy valakinek olyan jellegű problémája volt, amely miatt nem javasoltad az edzést? Véleményed szerint a mozgás segít bizonyos betegségek leküzdésében?

Mindenkinek át kell olvasnia, ki kell töltenie egy első óra előtti tájékoztatót, egészségügyi kérdőívet. Megkérdezem minden egyes edzés előtt, ki, hogyan van, van-e izomláz, fájdalom valahol. Ez elengedhetetlen, mert figyelek mindenkire! Egy jó edzőnek ez kötelessége, van aki ezt megteszi, van akinek nem fontos. 
Nekem ez az!

 gg.jpg


Az edzéseknek már a leírása is annyira motiváló, hogy az ember szinte rohanna is edzeni a friss levegőre. Télen is vannak edzések, vagy ilyenkor ritkábban vannak? Mennyire befolyásol az időjárás, például hőség, vagy hóesés? Eszközöket mennyire használtok télen például?

Sajnos a legtöbb ember alapból kevesebbet mozdul ki amikor már nem a legideálisabb az időjárás. Egy kis eső esetén, még nyáron se, 25 fokban. Pedig igen is megvan a „feeling”-je azoknak az edzéseknek, amikor ki kell, hogy lépjünk a „komfortzónánkból”. Legutóbb szakadó esőben edzettünk egy olyan minőségit, hogy én élveztem a legjobban, hogy részese lehettem, edzőként. A mai napig beszélünk róla. Elmondhatatlan energiák voltak a csapatban, akikkel edzettem aznap! Természetesen veszélyes körülmények között, gondolok itt jégre, vagy villámlásra, nem edzünk kint, de egy eső, vagy hóesés nem szabhat határt a céljaink elérésében. Plusz a „rossz idő” beálltakor egyre többen igénylik, hogy otthonukba látogassak el hozzájuk és vigyem magammal kellékeinket és eddzünk egy jót. Erre is van lehetőség természetesen. Kényelmes megoldás és nagyon sok a gyakorlatsor elvégezhető a szobában.

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a megfelelő mozgás mellett az egészséges étkezés is. Az oldalon írod, hogy táplálkozási tanácsokat is adsz, sőt, még személyesen is segítesz abban, hogy mely ételek kerüljenek be az életmódváltó személy hűtőszekrényébe. Nagyon sokan a táplálkozásnál buknak meg a fogyásnál, és rengetegen nincsenek tisztában a valódi információkkal, hogy ténylegesen mit szabad és mit nem szabad enni. Ilyenkor kőkeményen a testépítők által ajánlott diétákat ajánlod, vagy kidolgoztál-e esetleg egy saját étrendet, netán személyre szabottan konzultáljátok meg mindegyik ügyféllel? Hogyan zajlik egy ilyen találkozó?

Saját tapasztalataimat osztom meg. Szó szerint sajátokat  és olyanokat is, amiket én adtam másoknak és láttam a végbement változásokat ezáltal. Sokan nem is gondolnák, hogy mekkora szerepe van az étkezésnek az életmódban. Nagyon is fontos! Sokkal könnyebben és gyorsabban tudjuk elérni a várt eredményt és tévhit az, hogy rengeteg pénz kell hozzá. Persze lehet nagyon sok pénzt költeni például lazacra, ami egy minőségi fehérje forrás, de tojásból is tudjuk táplálni a szervezetünket, izmainkat. Csak egy példát mondtam, rengeteg hasonló van.
Miért segítek a vásárlásban, megyek el velük egy Tesco-ba például? Mert van erre igény, szeretik az emberek megfogni, hallani, mi-miért jó és ezután beletenni a kosarukba, majd otthon a hűtőjükbe. Segítek ebben is, mert szükség van rá. Plusz segítek „kidobni” azokat az élelmiszereket amikre nincs szükség. Mert ilyen is van.

"Általában az emberek vágyakoznak egy olyan külsőre, kondícióra amit sokszor elérhetetlennek éreznek.
Ez nagyon nem így van.
Kitartás kell hozzá, munka és alázat.
Egy teljes életmódváltás. Elhivatott edzés. Edzésszemlélet és szeretet.
Amikor látni fogod a testeden végbemenő változásokat, erőt fogsz kapni, nem is keveset." (Presinszki Ákos)

A pozitív hozzáállás nagyon fontos, hiszen erőt adunk vele magunknak is, és másoknak is. Ha több pozitív ember egy csapatban "játszik", akkor abból csak szuper dolgok sülhetnek ki.  Aki meglátogatja az óráidat, elég nagy valószínűséggel pozitív élményekkel gazdagodik. Volt-e már erre ellenpélda? Nyilván motivál Téged is, ha mindenki elégedett, de mennyire tudod kiszűrni azt, aki hátráltatja a csapatmunkát, vagy sem? Ilyenkor mit szoktál tenni, külön foglalkozol a „lemaradóval”, vagy azzal, aki elégedetlenkedik, esetleg picit negatívabb a többieknél?

Olyan példát nem tudok felhozni, hogy valaki jött és soha többet nem. A jó edző tudja kezelni az ilyen helyzeteket. Tudnia kell, mivel tud segíteni! Mert olyan persze előfordul, hogy valaki elhozza a problémáit az edzésre, de arra nem emlékszem, hogy lett volna olyan aki az edzés végeztével is küzdött volna vele. Kikapcsol az agy, kellemesen elfárad a test és ez a lényeg. Sokszor ezután születnek megoldások problémákra.
Nem egyszer előfordult velem is, hogy edzés előtt nem voltam a legjobb hangulatban, de ahogy elindul, elmúlik, átalakul minden. A természet, a friss levegő, a csapat, a motiváció... Csodálatos dolgok ezek!

1271734_192590554246210_37033395_o.jpg


Az általad tartott órák többnyire csoportos edzések. Mi az a maximális létszám, amelyig még oda tudsz külön-külön figyelni azokra, akik esetleg kicsit nehezebben végzik, vagy lemaradnak picit, vagy helytelenül végzik a gyakorlatokat? Átlagosan mennyien szoktatok lenni?

Tíz fő a maximum létszám. Mivel bejelentkezés szükségeltetik az edzésekre, ezt könnyen tudom koordinálni. A tíz főre maximális figyelemmel tudok lenni, ezért se szeretném bővíteni a létszámot. Így elégedett tud mindenki lenni. Természetesen ha valaki magánedzést választ, az hatékonyabb fejlődést eredményezhet, de a csoportban a motiváció, a csapatszellem erősebb. Az órát pedig úgy kell felépíteni egy edzőnek, hogy a csoporton belüli különbségeket is jól tudja kezelni, mert tíz fő esetén azért az az általános, hogy a kondíciók-képességek nem egyformák, már ha csak azt nézzük, hogy férfiak és nők is részt vesznek.

healthy-body.jpg


Szoktatok sporteszközöket is használni, például súlyzó, vagy gumikötél? Ha igen, melyeket és milyen mértékben? Ezekért kell külön fizetni? Ha valakinek van sajátja, viheti magával? Akinek nincsen, mit tehet?

Természetesen semmiért nem kell külön fizetni. Az edzéshez szükséges kellékeket én biztosítom mindenkinek. Amit kell hozni, az kettő darab törölköző, sportcipő, edzőruha. A súlyokat, Fit ball labdákat, szalagokat, box kesztyűket stb. az edzések helyszínén mindig meg lehet találni. Akinek van saját kelléke, az hozhatja magával, mert sokan vannak akik pl. szeretnek saját boxkesztyűben edzeni, mert megszokták. Ezzel nincs semmi gond.


Melyek voltak a legjobb élményeid az edzősködésed során –nemcsak a mostani területen-, melyek voltak azok a pillanatok, amelyekre azt mondtad, hogy „Igen, ezért érdemes csinálni!” ?

Ebből szerencsére rengeteg van! Nekem egy mosoly az edzés végén, vagy az elégedettség szavai ugyan olyan jó érzéssel töltenek el, mint amikor egy hónapos munka lefolytatása után számokban és látványban is érzékelhető, tapasztalható egy test átalakulása, életmód megváltozása. Vagy amikor magyar bajnokokat neveltem ki.

Csodálatos dolgokat tudunk elérni, mert ha hiszünk, akkor menni fog. Tapasztalatban és motivációban itt vagyok én, amellett, aki szükségesnek érzi "fogom a kezét" fejlődünk, változunk, egészségesebben élünk. Elégedettebbek leszünk és a mindennapi életünk része lesz az egészséges életmód, a mozgás, az erre való igény.
A cél, hogy igazán érezzük, hogy élünk!

 

 

Köszönöm Presinszki Ákosnak az együttműködést, további sikeres munkát kívánok az edzői karrierjéhez!

Ti pedig ne felejtsétek: akár nyár, akár tél, az Outdoor Training bármely évszakban vár benneteket, hogy feltöltődjetek pozitív energiákkal! 


Ákos kültéri programjairól többet találtok ITT.

Az "Érezd, hogy élsz" Facebook oldala ITT.

Ye.Smile.Love a Facebookon: ITT.

Ha tetszett, lájkold a bejegyzést!

süti beállítások módosítása