Tíz tipp az edzéshez teljesen kezdőknek!
2013. december 07. írta: ye.smile.love

Tíz tipp az edzéshez teljesen kezdőknek!

 

Mit tegyél, ha még sosem edzettél, sportoltál, a tesiórákról is kimaradtál és most akarsz felnőtt fejjel, akár nagyobb túlsúllyal is belevágni? Le a lustasággal és a tunya élettel, elő az akaratot! Te is képes vagy rá, még akkor is, ha mindig lehetetlennek tartottad, hogy valaha is sportolj.

change-dont-change-fashion-fat-Favim.com-1075809.jpg

Először is, ha tényleg sosem mozogtál semmit, valamit tudnod kell: az elején néha rohadtul nagyon nehéz lesz. Bár elsőre általában nagyon lelkesen vágunk bele, de amikor jön az első nehezebb nap, feladjuk. Na, itt nem szabad ezt tenni! Motiváljon az, hogy még a testépítőknek sem könnyű, mindenki a saját edzettségi szintjén harcol, kőkeményen. Hiába edz valaki évek óta, ha emeli a súlyzós gyakorlatai számát, az neki is ugyanolyan nehéz.
A diéta nagyon fontos ahhoz, hogy eredményre jussunk, sokan azért nem fogynak le normálisan, mert nem jól csinálják. Van, aki a mozgás mellett ehet bármit, de ez többnyire nincs így a fogyni vágyóknál.
Most az edzés részét vesszük górcső alá, azok számára, akik vagy olyan családból jönnek, ahol az evés a családi programok nagy részét kiteszik, vagy azoknak, akik betegségből adódóan nem mozoghattak régebben.

1. Konzultálj a háziorvosoddal!
Ha eddig nem mozogtál sosem egész életedben nyilván az izomzatod sem fejlődött normálisan, ami azt jelenti, hogy összeszakadsz egy emeletnyi lépcsőzéstől, vagy hogy sokat is lehettél beteg, itt fájt, ott fájt, és még egy három kilós szatyor cipelésétől is leszakad a karod. (Van ilyen- saját tapasztalat.) Ha vannak problémáid, fulladsz a túlsúlytól, vagy fájni szoktak az ízületeid, satöbbi, mielőtt edzeni kezdenél, mindenképp csináltass egy kivizsgálást, hogy megelőzd az olyan sérülést, ami maradandó károkat okozhat.

2. Olvass mindennek utána!
A legjobb, ha nem a női lapozók hasábjain keresed a valódi fontos információkat, hanem egy-egy testépítő oldalon, vagy személyi edző oldalán. Ugyanis lehet, hogy az az infó, hogy hússzor felemeled a lábad meg futsz két kört, nem lesz ahhoz elég, hogy fogyj is. Az edzők általában nem csak és kizárólag a testépítésről írnak cikkeket, hanem arról, hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat, otthoni edzésekről, kezdőknek valóban korrekt tanácsokról.
Tájékozódj arról, hogyan indulj neki ennek az egésznek, nézz végig otthoni ingyenes edzés videókat, vagy vásárolj dvd-t, először nézd végig az egészet, hogy tudd, mire számíthatsz. Olvass nagyon utána, hogy a megfelelő információk a birtokodban legyenek. A neten nagyon sok infó van fent, csak utána kell keresni, de a könyvesboltokban is biztosan találsz erről szóló könyveket. Nem minden edző ért egyet minden részletben, de az alap mindannyiuknál ugyanaz! A legjobb helyen jársz, ha az edzőktől és a testépítőktől informálódsz. De a gugli is a barátod.
/Tippek: www.shop.builder.hu , www.enportal.hu, Konok Zsuzsi edző oldala, www.testszepites.eoldal.hu, www.sasafitness.hu /

abs-fitness-fitspiration-fitspo-Favim.com-1089739.jpg

3. Fokozatosan mozogj, mindig kicsivel többet!
Aki először kezd futni, az sem fog tudni lefutni egyből ötven percet. Ha csak tíz perccel indítasz, akkor tíz perccel. A lényeg, hogy elsőre ne egy ötször húsz perces Rubint Rékát nyomjál le, amitől összeesel másnap, mert el is fog menni a kedved a mozgástól, mert mivel sosem mozogtál, ezért megterhel (nem az izomlázra gondolok), és mivel kezdőknek nehezek a gyakorlatok, ezért azt fogod érezni, hogy annyira gyenge vagy, hogy sosem fog menni. Pedig ez nincs így! Egyszerűen van egy kiinduló szint és egy haladó szint.
A Youtube-on rengeteg rövid, tíz, húsz perces edzésvideók találhatóak, csak be kell írnod például, hogy "10 minutes workout" vagy hasonlók és máris csemegézhetsz a videók között.
Aki túlsúlyos, azaz a súlytöbblete jócskán meghaladja a 8-9 kilót, annak érdemesebb egy tízpercessel kezdenie, aztán hetente, vagy három-négy naponta emelje még tíz perccel az idejét.
Aki többet merne a húsz percnél, szívből ajánlom Norbi ducitréningjét. Nem erőltet meg, mégis végigugrálsz negyven percet, mert úgy van felépítve az egész videó, hogy azoknak se legyen nehéz, akik száz kiló felett vannak. Aerobik elemekre épülnek a ducitréningek, vidam zenékre kell mozogni, talajgyakorlatok nélkül.
(Az ízületeim például nekem sem bírják a térdelő vagy guggoló pozíciót, nagyon fájdalmasak.)
Otthoni, általam is kipróbált edzésekről posztokat találsz ITT.

4. Ne feledd a diétát, a helyes diétát!
Felejtsd el a fix idejű, iksz napos sztárdiétákat. Kecsegtető, de sokkal rosszabb lesz a következmény. Azok a diéták a gyors súlyvesztésen alapulnak és főként az éhezésen, aminek folytán farkas éhséged lesz és ha vége a diétának kétszer annyit fogsz bezabálni, mert a szervezeted nem fogja bírni a hosszan tartó éhezést. A helyes és egészséges diéta lényege arról szól, hogy olyan ételeket egyél, amelyeknek alacsonyabb a szénhidrát mennyisége, kerüld a cukrot, a fehér lisztet és ami a legfontosabb: hogy elkerüld az éhezést, egész nap táplálékhoz kell juttatnod a szervezetedet. Azaz, három-négy óránként kell enni! Ezekről szintén olvashatsz a fent linkelt edzők oldalán.
Arról, hogy mik teszik kicsit könnyebbé kezdésnél a diétát, már írtam korábban, ITT.
Ha elkezdtél edzeni, csak jusson eszedbe: ha nincs táplálék, nincs erőnlét!

fitness-food-fruit-healthy-Favim.com-1027960.jpg

5. Ne mérlegelj!
Az első két hétben, vagy egy hónapban ne állj mérlegre. Ugyanis -bár nem mindenkinél-, de van, akinél az edzés miatt még az első hónapban sem mozdul a súly, vagy több lesz. Ez lehet attól, hogy végre igénybe veszed az izmaidat, amitől a zsír-izom arány úgy változik, hogy a zsír csökken, az izom pedig nő (persze, ne aggódj, nem lesz testépítő ettől belőled), meg attól is, hogy mennyi folyadékot ittál, esetleg hogy jártál-e előtte mellékhelyiségben.
(Én is így voltam ezzel, a ruháimon látszódott, hogy sok lement, lógtak rajtam, de kilóra például három hónap után is deka pontosan ugyanannyi voltam.)

body-fit-girl-skinny-Favim.com-1095514.jpg

6. Ne gyors változást remélj!
Ha sok a súlyfelesleged, mondjuk tíz kilónál is több, akkor ne reméld, hogy az három vagy négy hónap alatt is le fog menni. Tisztában kell lenned, hogy ez egy hosszú folyamat, átlagosan a heti mínusz fél kiló a normális. Tehát tíz kilónál tartós fogyáshoz körülbelül öt hónapot szánj a változásra. Ha előbb feladod, nem fogsz sikerrel járni.

7. Ha elfogy az erőd, ne add fel félúton!
Aki nem gyerekkorban kezdi el a fittség megszerzését, annak nehezebb megtartania ezt a kezdetleges állapotot, amibe belekezdett. Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor erőtlenebb, vagy nem tud annyira kitartó lenni, ez nagyon függ mindenkinek a saját bioritmusától. Amikor úgy érzed, most elfogyott az erőd és nem vagy képes csinálni, vagy egyszerűen nem bírsz nekiállni a napi tornának, akkor ne kezdj el ezen gondolkodni, hogy jaj de nincs kedved, hanem csak csináld. Emellett ezért jó, ha változatos az edzésed, azaz nem folyamatosan egy fajta videóra ugrálsz, hanem többre, mert úgy nem lesz unalmas és akkor, amikor rosszabb passzban vagy, elővehetsz egy gyengébb edzést. Egy a lényeg, hogy végleg ne hagyd abba. Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor nehezebben megy az edzés, de nézd meg a profi edzőket, ők is lehetnek fáradtak, de ennek ellenére van akaraterejük és csinálják. Ha nagyon nem akaródzik, csináld a tíz perces edzést és hulahoppozz rá egy fél órát, vagy sétálj gyorsabb ütemben egy órácskát, az nem annyira megerőltető.

bikinis-body-exercise-fit-Favim.com-713865.jpg

8. Ne hallgass másokra - sosem.
Itt a szintén fogyózó ismerőseidet, családtagjaidat, vagy olyan barátokat értem, akiknek sosem volt szükségük diétára vagy fogyózásra. Az edzőkre persze hallgass, ők mondják meg a frankót, de persze, ha utánaolvasol, ahogyan fentebb írtam, rá fogsz jönni, melyik edző ad helyes instrukciókat (Például akiket linkeltem.)
Nem másnak a testével dolgozol, hanem a sajátoddal, azt pedig csak te magad ismerheted ki a legjobban és ugyebár minden ember szervezete másként reagál. Ilyenkor majd mindig jön mindenki azzal, hogy ő milyen diétával fogyott iksz kilót, meg nem is mozgott mellé, meg jaj, egyél bármit, csak fuss minden nap egy órát, meg a párizsidiéta az jó volt, meg ezt ne egyél, azt ne egyél...Egyrészt: ami nekik jó volt, az nem biztos, hogy neked is bejön. Másrészt, ami nekik jó volt, az nem annyira biztos, hogy valóban jó volt nekik.
Próbáld végig, neked mi a megfelelő. Tanácsokat persze meg kell hallgatni, de azt is vedd figyelembe, hogy aki ezeket mondja, mennyire fitt és egészséges, azaz van-e tartós eredménye abból, amit csinált. Az ilyen villámdiéták csak rosszat tesznek, vagy a különböző fogyasztószerek, a mozgás pedig sosem árt, hanem egyszerűen szükséges. Ha sosem edzel, az izmaid gyengék lesznek továbbra is és idősebb korodra semmit sem fogsz érni a vékonysággal, ha közben erőtlen vagy. Persze, ha éppen sikerül egyetlen egyszer a villámdiéta után lent tartani a súlyodat.

9. Ne érezd kényszernek a mozgást!
Sokan ott buknak el, hogy kényszerítve érzik magukat arra, hogy minden nap mozogjanak, vagy heti három-négy alkalommal és ha valamit kell, vagy muszáj, az úgy nyögvenyelős. Ugye „Nem akarásnak nyögés a vége"- ez a mondás nagyon megállja itt a helyét.
Ez kicsit olyan, mint a kötelező olvasmányok, amit muszáj volt elolvasni, többnyire nem akaródzott, de amelyik könyv ajánlott volt, azt mindegyiket szívesen vettük kézbe! Na, ilyen az edzés is.
Próbáld meg kicsit becsapni az agyadat, ne az a gondolat vezessen, hogy fogyj, mert ha belegondolsz, hogy milyen messze van még a vége (a teljes életmódváltásnak igazából nem is kéne véget érnie), akkor elmegy a kedved az egésztől. Az vezéreljen első sorban, hogy fitt legyél, amitől minden nap jobban fogod érezni magadat, elmúlik a rossz kedved, és a tudat, hogy teszel az egészségedért. Edzés egyenlő jó közérzet, egyenlő fittség, egyenlő vidámság! A fogyást tekintsd amolyan pozitív "mellékhatásnak", aminek ha bekövetkezik, akkor nagyon fogsz örülni. Tekintsd az életed részének, a feszültség levezetés egyik formájának, ami nélkül nem létezhetsz, hiszen manapság elég stressz ér mindenkit.

abs-ass-bitch-body-Favim.com-1058996.jpg

10. Vezess naplót a tapasztalataidról, dokumentálj.
Kezdd el vezetni, hány kilóról indultál, mennyit sikerült fogynod, hányszor, mennyit edzettél, miket ettél, készíts képet a kiinduló kinézetről.
Akár hamar jön a változás, akár később, bizony így fel fogod tudni mérni, mit csináltál jól, mit kell legközelebb helyesen csinálnod. A fogyás sokaknál van, hogy csak az első hónap után indul el, úgyhogy idő kell ahhoz, hogy kezdjen körvonalazódni hogy a te testednek, szervezetednek mennyi és milyen formájú mozgás a megfelelő ahhoz, hogy eredményt érj el. A diétát ha nem is bírtad mindig kivitelezni, legközelebb fogod tudni, hol rontottad el és hogyan kell kiküszöbölni. A fotókat mindig ugyanolyan távolságból és szögből fotózd, mert úgy lesz látható a változást. Ha kilóra nem is, de például látványra, nem létezik, hogy két hónap után se láss semmi változást, és hidd el, a sikerek motiválni fognak arra, hogy folytasd. Aki egyszer ráérez ennek az ízére, a mozgás örömének az ízére, mindig akarni fogja. Gyűjtögess fitt, sportos emberekről fotókat és ha rájuk nézel, motiváljon a cél, hogy közelebb kerülj az ő állapotukhoz. Gyorsan nem fog menni, ezért kell motiváció. Keress példaképet a sportolók, edzők, testépítők közül.
(Én Rubint Réka tökéletes testét figyelve szoktam felbuzdulni és nekiállni az edzésnek, számomra gyönyörű az ő alakja, nekem ő az ideál.)

Szóval, kezdj neki, járd a saját utadat, ami a kezdeti nehézségek után még több energiával fog feltölteni és észre fogod venni, hogy nem csak jobban bírod a nap végéig, hanem szívesebben is kelsz fel reggel, akár mozogni is! Aztán amikor túl vagy a kezdeti átalakuláson, erősebb vagy és kicsit több az önbizalmad és eddig még nem merted, keress fel egy edzőtermet, és irány az edzések még szuperebb formája, a kardió és a súlyzós edzés!

A siker neked is jár, ha kitartó vagy!


Fotók: Favim

Ha tetszett a poszt, nyomj egy Tetszik gombot!

Ye.Smile.Love a Facebook-on: ITT.

süti beállítások módosítása