Moziban az isteni félisten: Hercules
2014. július 23. írta: ye.smile.love

Moziban az isteni félisten: Hercules

 

A BioTech USA jóvoltából meghívást kaptunk a Hercules című fantasy film premier előtti sajtóvetítésére a Cinema City Aréna Mozi IMAX 3D termébe. A film a magyar mozikban holnaptól, azaz július huszonnegyedikétől látható. 

unnamed_2.jpg

Hogy megspékeljék az élményt, mielőtt elkezdődött volna a várva várt film, a képregény alapján elkészített A Galaxis őrzői sci-fi mozifilmből láthattunk egy tizenhét perces részletet. Erről nagyon röviden, de határozottan annyit, hogy az a tizenhét perc bőven eldöntette bennünk, hogy bizony meg fogjuk majd nézni azt is, amint adják a hazai mozik. Poénokban, látványelemekben, és szuper kamerafelvételekben és animációban igencsak bővelkedik, érdekes karakterekkel és egy szintén jó formájú fiatalember (Chris Pratt) főszereplésével. "Megnézősös".

A görög mítosz előtt egy kis köszöntő szösszenet fogadott minket, amelyet maga Dwayne Johnson mondott el.
Érdekesség, hogy a film egyes helyszíneit Magyarország is adta, itt forgatott pár hónapig a stáb, s ezidőalatt egyes cikkek szerint (és a színész Instagram fotói szerint) Dwayne a Márvány utcai Flex Gym edzőterembe járt felkészülni. (Bár számunkra teljesen felkészültnek tűnt előtte is.:] )
A kis videóban arról beszélt, hogy nagyon szeretett nálunk forgatni és szeretettel ajánlja a filmet mindenkinek. Az Origo és az Index is beszámolt korábban arról, hogy a pátyi díszletfalu mennyire elnyerte a tetszését a színésznek. 
A köszöntő hatására (lehet, hogy ezen nevettek a soromban ülők, vagy nem) egy "Jaj, de cuki!" véletlenül kicsúszott a számon, mert hát, ha az ember hazájáról egy ismert színész, főleg maga Dwayne Johnson pozitívan és kedvesen beszél, azért az mégiscsak boldogsággal tölti el a kis szívünket...

A Brett Ratner (Csúcsformában 2., 3., X-Men -Az ellenállás vége, Prison Break, A vörös sárkány) rendezte akció-fantasy mozifilm hamar a szívünkbe lopja magát. Azt már említeni sem kell, hogy a Paramount Pictures és a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió ha összedolgozik, abból rossz nem sülhet ki, legalábbis erősen kasszasiker-gyanús a film. Márcsak a főszereplő miatt is, akinek csak az Instagramon több, mint négymillió, a Facebook-on pedig több, mint harminchét millió (!) követője van.
Dwayne nem csak színészként a példaképe sokaknak, hanem testépítőként is. Filmjei között kiemelkedőbb szerepeket kapott az alábbi filmekben is:  A múmia visszatér, A skorpiókirály, Az Amazonas kincse, Pain and Gain.

20130531-dwayne-johnson.jpg

Bizton állítom, hogy néhai plátói szerelmem, Kevin Sorbo után (Hercules, filmsorozat, 1995) azt hiszem a legtökéletesebb alanyt találták meg a rendezők a színész-testépítő Dwayne "The Rock" Johnson-ban a címadó mítoszi karakter megformálására.

Aki régen nézte a televíziócsatornákon vetített sorozatot, és ismert ugye plusz egy-két egyéb változatot az egyik legismertebb legendás hősről, az akaratlanul is kissé szkeptikusan ül be megnézni a filmet, azzal a kérdéssel a fejében, hogy vajon ebből a "lerágott csont" történetből még vajon mit tudnak kikerekíteni a készítők.

A film elején a már sokat hallott mítoszt vezeti fel a mesélő, s egyből feltűnik egy ismerős arc: a kisded (nem Jézus) Hercules édesanyja nem más, mint a hazánkban ismert színésznő Papadimitriu Athina, aki maga is görög származású. Rövid jelenet, talán nem is mindenkinek tűnik fel, de számomra ez már szimpatikus volt. (Megjegyzem, úgy ültem be a filmre, hogy szándékosan egyáltalán nem olvastam utána a szereplőknek.)

A mesélés után egy erős indítás, a jól megírt filmzene ráteszi a i-re a pontot, a szívünk a torkunkban dobog, a vásznon megelevenedő szituációért együtt izgulunk. Az izgalmas kezdet már előrevetíti: nem lesz unalmas a képi világ, az biztos.

Herkules_2.jpg

Bár az Indexen kemény kritikát kap a film, s bár bevalljuk: nem egy túlbonyolított történet a "szívcsakrája" az egésznek, azért nem tagadható, hogy a digitális technikai látvány elég erős. Lehet, hogy csak én vagyok ennyire ideggyenge, de a hangeffektusok, a zene és a harcos jelenet többször igencsak kiszorított belőlem egy halk "b@zdmeg"-et és lesokkolt összerándulást a székbe kapaszkodva. 
Az akciójeleneteknél várható több hirtelen fordulat, az állatokkal való harc, vagy a csatatéren történt események is felviszik a néző pulzusát.
Miközben zajlik Hercules újraértelmezett története, eszünkbe jut, hogy a 300 című spártai katonás képi világára valóban nagyon hajaz. Bár ez semmit sem ront a lényegen, ugyanis ezt egy idő után elfelejtjük, s csak a film vége utáni stáblistánál jut ismét eszünkbe, az ugyanis teljesen olyan, mint a 300-é.

A történet egy igencsak lecsapott, nem túl részletes vonalon mozog: Zeusz félrekacsintott légyottból született fia, a félisten Herkules, akinek a családját megölték, kap egy feladatot, amely szerint Trákiában fel kell készítenie egy rakás katonaságra alkalmatlan férfit harcolni az őket rettegésben tartó ellenség ellen, a polgárháború alatt. Zsoldosként jár-kel a maga köré gyűjtött öt hű harcosával, s hírneve megelőzi a hős félistent, de aranyért megvívja mások harcát ott, ahol szükség van rá és az erejére. Miután sikerrel járt a jószívű uralkodó kérésére, és megnyerték a csatát, kezdődtek el a bajok, amelyek más szemszögbe helyezték a harc lényegét. 

Ha már a hazai büszkeségekről beszélhetünk, a fiatal Palvin Barbara modellünk is feltűnik pár képkockára igencsak szép sminkben és jelmezben, jó érzés még csak ennyire is a "miénket" tudni egy ilyen produkcióban, akárcsak a szintén kevés ideig benne látható Papadimitriu Athinát.
Emellett számos külföldi ismerős arc is feltűnik a szereposztásban: John Hurt (Harry Potter), Ian McShane (A Karib-tenger kalózai- Ismeretlen vizeken), Reece Ritchie (Perzsia hercege-Az idő homokja), Irina Shayk orosz szupermodell.

hercules-dwayne-johnson.jpg

(Azt hiszem, hogy a film egésze alatt nem lehet levenni a szemünket Dwayne Johnson tökéletesen kidolgozott izomzatáról, még jó, hogy az akciós-harcos jelenetek annyira látványosak, hogy nem jutunk el odáig, hogy a nyálunk is kifolyjon a szánkból.:] )

Tetszett az az elgondolás, hogy magát a mítoszt, a történet cselekményt kissé újjáértelmezték. Például kihagyták az előzményeket, csak vissza-visszatér egy-egy rémálom formájában. Kihagyták a csöpögős-romantikus szerelmi szálat, ami nem is baj. Éppen csak sejteti a két szereplő közti szimpátiát, amit a rendező egyáltalán nem hagy kibontakozni, hiszen nem is ez a történet veleje.
Új kigondolásban, segítő csapattársakat is írtak a főszereplő mellé, akik egyik régebbi feldolgozásban sem voltak állandó karakterek mellette, egyedül Iolaus, aki unokaöccse volt Herkulesnek, s nagy mesélő hírében állt, és mindenhova kísérte a hőst, aki nagybátyja tetteit a népnek továbbadta.
Egy teljesen másik vonalon indul el a cselekmény, mint az alap mondák, olyan, mintha egy sorozatból kiemeltek volna egyetlen epizódot, de így is tartalmas volt, annak ellenére, hogy bizonyos részletekbe egyáltalán nem mentek bele a készítők - és talán nem is volt szükséges.

Emellett még érdekesen jónak tartottam azt az ötletet, hogy a mítoszok szerint létező lények, mint például a víziszörny Hüdra, vagy az acéltestű némeai oroszlán, a háromfejű kutyaszörny (Cerberos), vagy akár a kentaurok létezése a filmben ügyes megoldással derül ki, hogy talán mégsem léteznek, csak a mendemonda szülöttei. 
A filmben végig maga még Herkules is szinte kételkedik a saját félisteni erejében, úgy mutatják be ezt az információt, mintha csak az unokaöccse nagyítaná fel a többi részlettel együtt ezt a tulajdonságot is, és hogy pusztán erősebb az átlagnál. Ugyanúgy, ahogyan az erről szóló mítosz korrektségében sem lehetett senki biztos.

S ezen a vonalon elindulva talán annyi mondanivalót bele lehet látni a 2014-es év Hercules-ébe, hogy a szörnyeink talán nem is léteznek, hanem mi magunk generáljuk őket. És hogy a görög mítoszoknak sem volt valós alapjuk, vagy legalábbis a lényei kissé elferdítve a valóságot léteztek.

 



S mindezek után, az élmények tetejére, a BioTech USA egy kis ajándékcsomaggal várta a meghívottakat, hátha mi is kedvet kapunk ahhoz, hogy hozzásegítsünk a herkulesi izomzathoz, egészségesen. Kipróbálhatunk szuper termékmintákat, kaptunk egy kisebb fekete sékert (bevallom, pontosan ilyenre vágytam, mert a rózsaszín nem az én világom), és egy Your Body magazint, Schönekker Lacival az elején (Lacira is vágyom, de beérem az újsággal és benne sok-sok hasznos információval. Haha.:] )

Köszönjük, BioTech USA! 

10492106_740038632724587_8529592369568941899_n.jpg

 

Ha tetszett a cikk, keresd a Ye.Smile.Love blogot a Facebook-on is, ITT!

süti beállítások módosítása